Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Riba deverikaDeverika je riba iz porodice Šarana, koja se nalazi i u našim vodenim bazenima i čest je predmet sportskog ribolova. Ovo nije velika riba, jer dostiže dužinu od 30 do 55 centimetara, a težina primeraka je između 2 i 4 kilograma...
15. april
Plava RibaPlava riba (Pomatomus saltatrix) predstavlja grabljivu morsku ribu koje je jedinstven primerak porodice Plavih riba. Poznata je pod imenima zubatica i strelka. Ona je jedna od najcenjenijih riba kako za sportski, tako...
27. jun
Riba Crveni zubatacMore nam poslužuje kao dar neverovatnu raznovrsnost ukusnu i korisnu hranu. Najveći deo nje su ribe. Među njima postoji jedna koja nosi boju strasti i ukus koji sablažnjava. To je riba crveni zubatac. Ona je jedna od najdivnijih...
24. maj
Konzervirana ribaRiba se očisti, posoli i ostavi da se začini u frižideru 24 sata. Kukuruz, grašak i pasulj mogu da budu iz konzerve ili možete prethodno da ih skuvate. Kisele krastavčiće isecite na krugove. Operu se tegle, po mogućnosti...
07. jun
Marinirana ribaRiba se očisti i opere u hladnoj vodi, ocedi se iseče na komade, koji se posole.
Od vode, sirćeta, ulja/maslinovog ulja i začina pripremite marinadu, koju treba da kuvate 5 minuta.
Riba se poređa u tegle - red ribe...
08. jun
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.
Kako se čisti ribaRiba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz.
Držeći ribu jednom rukom, drugom...
13. feb.
Pržena bela ribaRibu očistite i dobro operite. Neka se ocedi, pa je posolite i ostavite pola sata da upije so.
U tepsiju sipajte brašno i svaku ribu uvaljajte, pa je odložite da dobro upije brašno.
Ribu pržite na zagrejanoj masti...
07. april
Konzervirana karaš ribaSpremamo u ekspres loncu.
Poređamo u lonac ribu pomešanu sa začinima.
Dobro je da na dno stavimo nešto što će čuvati da se riba ne zalepi - ja sam stavila grančice loze. Ostavljamo ribu da provri.
Nakon što provri...
21. sep.
Krompir salata RibaSkuvajte krompir u posoljenoj vodi. Oljuštite ga i nasecite na kockice. U krompir dodajte sitni naseckani praziluk, peršun, so, ulje i sirće. Dobro promešajte i prespite smesu u činiju.
Vlažnim rukama formirajte salatu...
19. feb.
Marinirana pržena ribaFilete isečemo na komade. Začine, beli luk i so ignječimo u posudi. Dodajemo sirće i vino i promešamo.
Ribu stavljamo u posudu, prelivamo marinadom i poklopimo. Ostavlja se na jednu noć u frižideru. Pre nego što je ispržimo...
18. avgust
Pržena riba hekOčišćenu i nasečenu ribu uvaljati u smesu, pripremljenu od svih začina i prezle (brašna).
Zagrejati masnoću na tiganju, uvaljati svako parče ribe hek i stavljati ga da se prži. Gotovu ribu ostaviti da se iscedi na niskoj...
06. jun
Pikantna dinstana ribaLuk i beli luk se iseku na sitno i dinstaju se. Paradajz sečete na sitno i sipate ga unutra. Dodajete peršun, ljute paprike i isečen riblji file.
Začinjavate solju i biberom i dodajete usitnjenu ljutu papriku. Kuvate na...
25. jun
Domaća marinirana ribaRiba se očisti od glava, repova i iznutrica. Opere se veoma dobro i obilno se posoli. Tako posoljena riba se drži 24 sata u frižideru, nakon toga se ponovo pere i poređa se u odgovarajuću staklenu posudu ili teglu.
Marinada...
19. jun
Pržena riba IglicaOčistite i operite ribu.
Posolite je i stavite u frižider, dok ugrejete ulje u tiganju.
Kada je ulje vruće, uvaljajte ribu u brašno i ispržite je.
Servirajte sa limunom ili sosem za ribu. Ukrasite u tanjiru....
24. jun
Pržena rečna ribaRibice se dobro očiste spolja i iznutra. Operu se u nekoliko voda, ocede se i posole. Ostavljamo 2-3 sata da upiju so.
U brašno dodajemo malo soli i mešamo.
Ako su ribice velike delimo ih na pola po dužini. Svako parče...
25. nov.
Riba orli - pohovanaIsecite riblji file na izdužene trake ili parčiće. Marinirajte ih u soku od limuna i soja sosu na oko zajedno sa začinima, 30 minuta.
Za to vreme zamešajte testo za pohovanje od mleka, jaja i oko 2 šolje brašna. Treba...
29. nov.
Riba bakalar ElegantePrvo počinjemo sa garnirungom da bi bio gotov, zato što riba bude mnogo brzo.
1. Propržimo luk, sitno iseckan, papriku na trakice (ne mnogo fine) u ugrejanom ulju i sa prstohvatom soli.
2. Kad povrće omekša dodajem...
08. nov.
Marinirana plava ribaRecept je isproban i riba bude veoma ukusna.
Očistimo plavu ribu. Sklanjamo glave i repove. Sečemo na velike parčiće. Ako želimo možemo da ih ostavimo cele (celo telo, da ne sečemo na parčiće) bez glava i repova.
Stavljamo...
18. sep.
Riba na soliOčistimo ribu. U pleh sipamo so i stavljamo ribu, ne začinjavamo je. Pečemo na 200 stepeni dok ne bude gotova.
Za to vreme iseckamo beli luk u tanjiru, dodajemo sok od pola limuna, mirođiju i to je sos za ribu.
Kad...
23. sep.
Sirovo usoljena ribaSkušu dobro operemo i očistimo. Nakon toga ih osušimo ubrusom. Kad budu gotove, posoimo ih obilno spolja i iznutra.
Ostavljamo ih sa strane na 12 sati, ali treba da stoje na nagnutoj površini, i da budu na hladnom....
31. mart
Hrskava rečna ribaRiba se očisti od iznutrica i krljušti, na svakoj se prave razrezi odozgo, uvaljaju se u kukuruzno brašno i prže se sa obe strane. Riba se ocedi na kuhinjskom ubrusu.
Kupus se narenda na rende, dodaje se paradajz isečen...
29. januar
Džejmijeva pohovana ribaOčistite file od kože i kostiju. Isecite ga na jednake komade i lepo posolite. Ostavite na 30 minuta sa solju i ona će upiti vlagu i neće dozvoliti da smesa za pohovanje postane kašasta.
Napravite smesu za pohovanje tako...
06. sep.
Pohovana bela ribaTreba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće.
Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva.
Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
31. avgust
Pečena riba listRibu lepo očistiti i oprati.
Na mesto gde ste izvadili utrobu stavite so, maslinovo ulje i cele čenove belog luka sa stabljikom ruzmarina.
Premažite ribu maslinovim uljem stavite na pek papir i peći na 200 stepeni...
11. feb.