Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Osam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni su

Osam vitamina koji su potpuno traćenje novca, i opasni su

ZoriZori
Guru
228213
2 od 8 Fotografije

2. Folna kiselina


Cilj je da primite 400 miligrama filne kiseline koju možete dobiti u svakodnevnom meniju - integralni hleb, žitarice, mahunarke i špargle. S obzirom da je dokazano da smanjuje rizik od defekta neuralne cevi kod novorođenčadi, neke žene je uzimaju pre i za vreme trudnoće. Ali lekari upozoravaju da povećani unos hranljivih dodataka sa folnom kiselinom može dovesti do povećanja incidencije raka debelog creva.

Savet: Samo žene koje su trudne ili žele da zatrudne treba da uzimaju folnu kiselinu, ali u umerenim dozama.

Kada su u pitanju dodaci ishrani, više nije uvek bolje. Vitamini i minerali su od suštinskog značaja za zdravlje, ali to ne znači da će vas mega doze izvući iz bolnice ili produžiti vaš život. Neki zaista mogu biti štetni.

U većini slučajeva je poželjno da se ove hranljive materije primaju putem balansirane dijete. Međutim, velike doze nekih vitamina i minerala mogu biti odgovarajuće samo određenim ljudima.

Razgovarajte sa vašim lekarom u vezi dodataka hrani, ako ste žena koja može da rađa, ako ste vegan ili vegetarijanac, ako vam je kontraindicirano preterano izlaganje suncu, ako ste sportista i imate iscrpljujuće treninge ili sumnjate da biste iz nekog razloga mogli da budete neuhranjeni.

U našoj galeriji možete videti spisak 8 najčešćih dodataka ishrani - većina od njih su vitamini, koji vam veovatno nisu potrebni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji