Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se priprema crveno sočivo?

Kako se priprema crveno sočivo?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2019
Kako se priprema crveno sočivo
Fotografija: Nina Ivanova Ivanova

Iako su donedavno crveno sočivo prihvatali kao previše egzotično i nepoznato za nas, ono se može sresti u mnogim prodavnicama Međutim šta da radite sa njim i kako se priprema, predlažemo vam da naučite iz sledećih redova.

1. Crveno sočivo je ustvari oljušteno i osim da ga operete za vreme kuvanja, potrebno je da bacite prvu ili drugu vodu - karakteristično je prilikom kuvanja sa zelenim ili braon sočivom.

2. Za razliku od našeg tipičnog sočiva, crveno sočivo se kuva brže od nje (ako običnom sočivu treba oko 20 minuta da bude gotovo, crveno sočivo se kuva samo oko 7 minuta) i verovatnoća da ga "prekuvate" je ogromna. Ako želite da sa njom pripremite običnu čorbu od sočiva, a ne krem supu, onda stavite povrće po želji (šargarepu, luk, paprike, beli luk) pre samog sočiva. Po želji možete prethodno propžiti, ali to se ne preporučuje ako držite dijetu. Za ukus, pred kraj kuvanja možete dodati na vrh noža malo maslaca. To je samo ako želite da u čorbi ima masnoće.

3. Sigurno ste čuli da, ako želite da se obično sočivo brže skuva, so se dodaje pred kraj kuvnanja. Ako želite da pripremite običnu čorbu ili janiju sa crvenim sočivom, a da se ne raskuva, onda možete slobodno dodati so u početku kuvanja. To važi za paradajz, sok od paradajza ili paradajz pire, ako želite da dodate nešto što je kiselog ukusa.

Janija od crvenog sočiva

4. Zbog činjenice da se crveno sočivo raskuva brzo, ono je posebno odgovarajuće za pripremu krem čorbi ili pirea. Imajte u vidu poslednje, nemojte misliti da pire može da se pripremi samo sa kromporm. U nekim državama, na primer, je klasika da se uz jela od ribe servira pire od crvenog sočiva kao prilog.

5. Crveno sočivo je odgovarajuće za pripremu ćuftica od sočiva, što je klasika u arapskoj kuhinji. Tako da nemojte d se kolebate, nego učinite vašu trpezu raznovrsnom sa nestandardnim i zaista ukusnim jelima, pripremljenim od crvenog sočiva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest