bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da pravilno pripremimo čaj

Kako da pravilno pripremimo čaj

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2301
Čaj

Dolaskom hladnijih, zimskih dana, sve češće posežemo za omiljenim napitkom za zagrevanje. Postoje mnoga pravila za pripremu čaja, ali ih mi često zanemarujemo.

Mnogi smatraju da čaj treba da se pije vruć. Ipak, to može da dovede do opekotina sluzokože u ustima, grlu, pa čak i želucu. Pored toga, može se desiti da se upaljeno grlo upali još više.

Čaj treba da se pije topao, ali njegova temperatura ne treba da bude viša od 56 stepeni. Cilj je da se telo oznoji i da se kroz taj proces izbace toksini iz organizma.

Čaj ne treba da se kuva previše dugo. Ako stoji previše u tečnosti, on će izgubiti svoja korisna svojstva, jer fenoli, lipidi i lagane masti i ulja u sastavu počinju da oksidišu. Čaj postaje prozračan i gubi svoju aromu i ukus. Doza treba da stoji najviše 5-10 minuta u tečnosti.

Pored dugačkog kuvanja, ne treba da se preteruje i sa višestrukim pripremama iste količine čaja. Prvi čaj ima oko 50% aktivnih supstanci. Svako sledeće kuvanje dovodi do smanjenja ovog procenta, a četvrta vruća tečnost od istog čaja ima jedva 1-2% korisnih sastojaka. Pored toga, kod dužeg kuvanja čaja, rizikujete da ga kontaminirate i štetnim materijama, jer se one izdvajaju poslednje.

Vreme pijenja čaja takođe ima značaja. Najbolje je da se konzumira 20-30 minuta pre obroka, jer neposredno ispijanje čaja pre jela razređuje pljuvačku i želudčani sok. Ako rešite da pijete čaj nakon jela, sačekajte bar 30 minuta, jer on ima sposobnost da učvršćuje belančevine i gvožđe u hrani. Na taj način se ove materije teže usvajaju od organizma.

Ispijanje čaja

Nije preporučljivo da se čaj i medikamenti uzimaju istovremeno. Tanini u čaju, u kombinaciji sa lekovima formiraju talog. To sprečava njihovo delovanje.

Mnogi vole da šoljicu kafe zamene zelenim ili crnim čajem. Ove vrste čajeva su izuzetno jake, zbog količine tanina koju sadrže. Ako preterate sa ovim čajevima, može se desiti da ćete imati glavobolju i nesanicu. Pored toga, jake čajeve ne treba uzimati na prazan stomak, jer prouzrokuju probleme sa želucem i slezinom.

Čaj, osim topao, može da se priprema i kao hladan napitak. Za razliku od toplog, koji se pije za smirenje i zagrevanje, hladan čaj donosi energiju i budi. Dobro je da se pije lagano ohlađen, a ne leden.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest