bonapeti.rs»Članci»Voće»Šećerna jabuka

Šećerna jabuka

Elena MatevaElena Mateva
Početnik
173
Šećerna jabuka
Fotografija: balconygardenweb.com

Šećerna jabuka /Annona squamosa/ pripada porodici Annonaceae. Mesto njenog tačnog porekla nije poznato. Iako se pre smatralo da dolazi iz Indije, danas se smatra da je možda centralnoameričkog porekla. Sada se kultivisanje Šećerne jabuke najčešće sreće u Brazilu i Indiji, gde je jedna od najvažnijih plodova.

Šećerna jabuka je nisko drvo ili veliki žbun, koji dostiže visinu 3-7 m. Ima rasutu ili otvorenu krošnju, stvorenu od grana, koje rastu u nepravilnom obliku.

Listovi su prosti, elipsasti i dužine 5-11 cm, širine 2-5 cm. Oni su tamnozeleni pri vrhu i svetlozeleni sa donje strane.

Cvetovi šećerne jabuke su aromatični. Imaju zelenu boju spolja i belu boju unutra. Imaju šest krunica.

Plodovi su ovalni, prečnika između 5 i 12 cm, žućkasti. Pulpa im je bela ili žućkasta, sa mnogo semenki. One su slatke, aromatične.

Gajenje Šećerne jabuke

Šećerna jabuka se može gajiti kao neki citrusi u saksiji, ali joj je potrebno redovno orezivanje.

Drvo šećerne jabuke počinje da proizvodi plodove kada napuni 3-4 godine i smanjuje nakon 12-15 godina. Drvo srednjeg uzrasta proizvodi između 100-180 plodova godišnje.

Plodovi ne zru u isto vreme i sakupljanje može da varira. Indikacija zrenja je promena boje semenki, koji prelaze od svetlobraon do skoro crne boje u zreloj fazi. Plodovi šećerne jabuke su veoma dekilatni i treba da se beru pažljivo.

Sastav šećerne jabuke

Plodovi se uglavnom konzumiraju sveži, pošto imaju bogat i sladak ukus. Oni su mnogo ukusni, bogati šećerom, proteinima, gvožđem, kalijumom i fosforom. Šećerna jabuka je bogat izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C.

Sladoled od šećerne jabuke

Šećerna jabuka u kulinarstvu

Plodovi se koriste u kolačima sa testom, sokovima, sorbeima, desertima, vinu i sladoledu.

Koristi od šećerne jabuke

Šećerna jabuka je bogata vitaminom C, koji pomaže neutralizovanju slobodnih radikala u organizmu. Sadržaj vitamina A u plodu čini vašu kosu i kožu zdravom.

Magnezijum koji se nalazi u pireu od jabuka pomaže očuvanju vašeg srca od kardiovaskularnih bolesti i otpuštanju mišića.

Šećerna jabuka izjendačava balans vode u telu. Olakšava simptome reume i artritisa. Poboljšava varenje i efikasno se bori sa zatvorom.

Kalijum koji se nalazi u njoj normalizuje pritisak i bori se protiv slabosti mišića.

Šećerna jabuka kod trudnica

Šećerna jabuka je bogata bakrom. To je korisno kod trudnica, pošto im je potrebno oko 1000 mikrograma bakra svakog dana. Tako da je konzumiranje ovih jabuka za vreme trudnoće od koristi i za majku, ali i za dete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas