Jabuka - zlatno voće jeseni! Prepuna vitamina, preplavljena sokom i slatkoćom i kao sastojak nekih od najukusnijih deserata na svetu! Koliko god da je neodoljivo pripremite, jednako je ukusna i prirodna - sveže ubrana ili kupljena na pijaci.
Gotovo savršena, jabuka ima samo jedan nedostatak na koji smo svi naišli - jednom presečena, u kontaktu sa kiseonikom, oksidira i potamni.
Naravno, to joj ne menja ukus. Ni ukus kruške, banane i avokada, koji imaju isti problem.
I zbog toga budite spokojni, promena boje jabuke, što je prirodna pojava, lako se može izbeći. Međutim, u prvim minutima nakon sečenja ploda treba brzo preduzeti mere.
Ovo je naročito tačno kada želite da napravite lepu pitu od jabuka, na primer, i kada morate da isečete veliku količinu jabuka koje moraju da odstoje i čekaju da se pripreme. U ovom slučaju postoji mnogo saveta o tome kako čuvati plodove, ali postoje dva koja će sačuvati pravi ukus i izgled jabuke.
Savet № 1: Limunov sok
Ovo je savet star koliko i svet, ali je funkcionisao vekovima i nema razloga da ga se odreknemo. On kaže da se jabuke kada se jednom preseku, premažu limunovim sokom, čiji vitamin C zaustavlja proces oksidacije i potamnjivanja.
Možete koristiti čist limunov sok ili jabuke možete staviti u posudu sa vodom i sokom od limuna dok radite prema receptu. Jednom oceđene i osušene, jabuke će zadržati lepu svetlu boju.
Savet № 2 protiv potamnjenja jabuka: Med
Ako nemate limun pri ruci, možete koristiti i med, što će dovesti do istog efekta.
Kako se to radi?
U posudu stavite dve kašičice meda i veliku čašu vode. Dodajte isečenu i oljuštenu jabuku i sačekajte oko pet minuta pre nego što iscedite voće i osušite.
Tada ih možete bezbedno staviti na testo za pitu, jesti ih samostalno ili dodati jogurt.
Komentari