bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Tajna savršenog musa od kestena

Tajna savršenog musa od kestena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3454
Tajna musa od kestena

Jesen sa mirisom kestena rađa prijatnu asocijaciju na toplinu i slatkoću. Ona dolazi još iz detinjstva, prvi put kada probamo kestenje, i nosimo je celog svog života. Zato smeđi ukusni plod povezujemo sa jesenskom sezonom. Kada nas po velikim bulevarima napolju dočekuje opalo lišće sa drveća i aroma pečenog kestenјa, znači da je jesen stigla.

Kažu da je kestenje hleb šume. Ovaj naziv došao je iz Italije, pošto su se ljudi u masivima Alpa i na Apeninima tokom većeg dela godine hranili kestenjem i brašnom od kestenja.

Jestivi kesten podseća na žitarice. Sadrži tanin i ima opor ukus, zato treba termički da se obradi da bi postao dobar za jelo. Ukus pripremljenog kestena je blago sladak, sadrži vitamin C u količinama kao i limun; vitamine B1 i B2, kao i A. Kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum i gvožđe u njemu jačaju imunološki sistem tačno u vreme kada on slabi. Mikroelementi koje sadrži su dodatak u borbi sa sezonskim prehladama i infekcijama.

Ovaj beskrajno ukusan i društven plod sa pomalo slatkastim ukusom i mirisom šumske mahovine i divljih pečurki, odlična je osnova za stvaranje raznovrsnih recepata.

Bilo da je kuvan ili pečen, kesten je podjednako ukusan i koristan. Od njega se prave neverovatni deserti. Jedan od njih je mus od kestena koji se pojavljuje kao francuska klasika. Kako da ga pripremimo?

Potrebni sastojci:

Kesten pire je osnova musa od kestena

200 g prethodno skuvanog kestenja

1 kašičica belog šećera

1 kašičica smeđeg šećera

Sveže ceđen sok ½ limuna

15 g maslaca

15 g kakaa

100 ml pavlake + 1 kašičica šećera za mućenje

1 čep ruma

Za dekoraciju:

Prstohvat šećera u prahu, kakao, kašičica meda i toping od čokolade

Priprema:

Mus od kestena

U blenderu se umute svi sastojci osim ruma i pavlake. U umućenu smesu se dodaje rum i pavlaka, umućena sa kašičicom šećera. Desert se servira odgovarajuće dekorisan.

Tajna dobrog musa od kestena se sastoji u načinu na koji se sprema kestenje. Da bi se lepo skuvalo, treba da se napravi mali razrez kao X, da bi se probila kora. Kuvaju se otprilike pola sata ili malo više.

Kestenje se ostavlja u vodi i kada se blago ohladi, guli se jedan po jedan. Neoguljeni stoje sve vreme u šerpi, zato što se mnogo teško gule kada su u potpunosti ohlađeni.

Za ovaj mus od kestenja vodu možete zameniti mlekom i tada postaje mnogo mekano, zato što apsorbuje deo mleka. Mus će dobiti neverovatnu mekoću.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest