bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi konzumacije sušenih crnih borovnica

Zdravstvene koristi konzumacije sušenih crnih borovnica

Joana StoyanovaJoana Stoyanova
Početnik
8
sušene crne borovnice

Sušene crne borovnice u početku su se koristile kao unikatan sastojak u sladoledima u šejkovima, ali vremenom postaju deo mnogih drugih ukusnih jela.

One su se često koristile umesto suvog grožđa, urmi i šljiva u raličitim pečenim proizvodima. Ukusno i posebno korisno ovo voće ima četiri puta više vitamina C od pomorandži i dva puta više antioksidanasa od plavih borovnica.

Crne borovnice imaju i visok sadržaj GLA (gama-linolenska kiselina) i kalijuma (duplo veća količina kalijuma od banana). Osim toga, on su pune antocianina, za koje se tvrdi da pomažu u borbi protiv različitih zdravstvenih stanja poput kardiovaskularnih oboljenja, upale zglobova, napora u očima, infekcija mokraćnih puteva, kamenja u bubrezima i raka. Kao i većina drugih borovnica, sušene crne borovnice imaju i podmlađujuć efekat.

Evo koje su neke od najvažnijih koristi sušenih crnih borovnica:

1. Sušene crne borovnice pomažu u borbi sa rakom - prema proučavanju istraživača iz Mađarkse, Italije i SAD-a sušene crne borovnice su bogate antioksidansima nazvanim antocianini. OVi antioksidansi su korisni za profilaktiku i kontrolu različitih oboljenja kroz stabilizovanje disbalansa oksidativnih i antioksidantnih faktora u oragnizmu.

Fokus proučavanja je bio na uticaju omotača sušenih crnih borovniva na ćelije raka. Ekstrakti iz sušenih borovnica takođe se smatraju dobrim antikancerogenim sredstvom u borbim sa ćelijama raka dojke i endometrijuma.

2. Sšene crne borovnice su pune dijetalnih vlakana - dokazano je da dijetalna vlakna igraju odlučujuću ulogu u povećavanju dobrog holesterola i smanjivanju lošeg holesterola u telu, tako što istovremeno smanjuju rizik od debljanja, visokog krvnog pritiska i insulta.

jesti sušene crne borovnice

Konzumiranje čaše sušenih crnih borovnica na dan se izjednačava sa približno 40% dnevne doze vlakana koja je potrebna jednoj zdravoj odrasloj osobi sa režimom ishrane od otprilike 2000 kalorija na dan.

Sušene crne borovnice su bogate kako rastvorljivim, tako i nerastvorljivim vlaknima. Dok vam rastvorljiva vlakna pomažu da stojite dalje od hroničnih oboljenja poput dijabetesa, nerastvorljivih vlakana regulišu pokretljivost creva i mogu da spreče probavne poremećaje.

3. Sušene crne borovnice su korisne za zdravlje kostiju - sušene crne borovnice sadrže velike količine minerala kao što su kalijum, mangan i med, koji su izuzetno korisni za kosti.

Mangan pomaže u proizvodnji kosne srži, dok kalijum podstiče rast, razvoj i održavanje zdravlja kostiju. Med takođe održava naše kosti zdravima, a njegov nedostatak može da dovede do većih šansi za prelome, posebno kod odraslih ljudi.

Konzumiranje crnih borovnica bi vam pomogao da smanjite rizik od problema sa kostima poput upale zglobova, osteoporoze i artritisa.

4. Sušene crne borovnice bi vam pomogle da smanjite rizik od dijabetesa - antocijanini u crnim borovnicama koji pomažu u borbi sa ćelijama raka, takođe pomažu u smanjivanju rizika od dijabetesa tipa 2. Prema proučavanju objavljenom u "Pregledi kod endokrinih i metaboličih poremećaja", antocijanini su polifenolna jedinjenja, najčešće sretana u voću tamne boje, povrću i žitaricama.

Proučavanje pokazuje da konzumiranje više antocijanina smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i kompilkacija koje ga prate tako što povećava antioksidansne i aprotivupalne aktivnosti organizma, poboljšava insulinsku rezistentnost i smanjuje holesterol i nivo šećera u krvi.

5. Sušene crne borovnice hidriraju vaše oči - ako patite od suvoće u očima, preporučuje se da redovno konzumirate sušene crne borovnice. Prema kliničkom istraživanju, ljudi koji su dobijali suplement od 300 mg GLa (gama-linolenska kiselina) dnevno kratak vremenski period, primećivali su značajno poboljšanje i olakšanje simptoma suvoće u očima.

sušene crne borovnice koristi
Fotografija: VILI-Violeta Mateva

6. Sušene crne borovnice vam pomažu da izgledate mlađe - jedna čaša sušenih crnih borovnica sadrži 367 mg bakra, što je oko 37% dnevne doze potrebne odrasloj osobi. Bakar ne samo da podstiče usvajanje gvožđa, već pomaže i u proizvodnji kolagena - jednog od osnovnih gradivnih elemenata našeg vezivnog tkiva. Kolagen je odgovoran za održavanje kože, kose i mišića u dobroj formi.

Bakar takođe pomaže telu da svoju energiju koristi efikasno i sprečava oštećenje ćelijskih tkiva i DNK ćelija od jedinjenja slobodnih radikala.

Adekvatan unos bakra spreča osteoporozu, osteoartritis, probleme sa štitnom žlezdom i anemijom. Pored toga, pomaže koži da ostane elastičnija i bez bora, što vam pomaže da izgledate mlađe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest