bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je šarlan i kako se koristi?

Šta je šarlan i kako se koristi?

HrisiHrisi
Početnik
40
Šta je šarlan i kako se koristi

Zdrava ishrana hrabro probija put do stolova sve većeg dela ljudi. Dijete se zamenjuju kvalitetnim proizvodima čija je konzumacija zadovoljstvo za nepce i za organizam. U ovom pravcu razmišljanja relativno skoro je postao moderan jedan korisniji zamenik maslinovog ulja. Reč je o takozvanom šarlanu - nerafinisano hladno ceđeno ulje koje ne sadrži nikakve konzervanse, obojivače i druge nečistoće. Ono se izvlači direktno iz suncokreta - jedna od njlepših biljki. Dobija se mehaničkim presovanjem, ne podleže se hemijskom obradom.

Dobro poznajemo aromu i ukus neodoljivih suncokretovih semenki. Ovaj osećaj je sadržan i u šarlanu. Zahvaljujući procesu presovanja semenki one ne gube svoje korisne materije, odnosno omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline. Imaju pozitivan uticaj na ceo organizam. Konzumacija šarlana jača imuni sistem, održava nizak nivo holesterola, ublažava srčane probleme, utiču na stres i poboljšavaju ceo metabolizam.

Šarlan je bogat i vitaminom E koji je važan za dobro stanje mišića. Ovaj antioksidans se divno odražava na organizam podmlađujući ga, puneći ga energijom i snagom. Pomaže funkciji polnih organa i polnim žlezdama.

Semenke suncokreta

Što se tiče primene ovog eliksira, on se koristi pre svega u hladnoj kuhinji. Njime možete da začinite salate, da ga uključite u dresinge i sosove. Preporučuje se dodavanje u hranu koja je prošla termičku obradu nakon što se ohladi. Osim što jela čini mnogo ukusnijim, ovo ulje podstiče i bolje varenje.

Izbor šarlana

Evo još nekoliko prednosti i koristi šarlana:

- Šarlan je prirodni bugarski proizvod - jedna od stvari sa kojim definitivno možemo da se ponosimo;

Dresing sa šarlanom

- Korisniji i zdraviji je u poređenju sa maslinovim uljem;

- Imate mogućnost da birate, s obziorm na to da na tržištu postoji nekoliko proizvođača šarlana.

Šarlan može da se pokaže kao prvi korak ka vašem novom zdravom načinu života, ako ga ranije niste učinili. On je neophodan saveznik u kuhinji i zaista može da učini čuda sa skoro svakim jelom. Ukus i aroma su neodoljivi i dokazani, koristi za organizam takođe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest