Sada je sezona turšija, kiselih krastavaca i kiselog kupusa. Savršeno vreme da poslušate ruske nutricioniste koji govore o dijeti sa kiselim kupusom. Ova niskokalorična hrana je veoma bogata vitaminima A, B, C i K, kao i mineralima. Glavno pravilo u ovoj ishrani je ograničenje unosa ugljenih hidrata, posebno šećera, jer se on skladišti u depoima masti i pretvara u masnoću.
Životinjsku hranu treba konzumirati u minimalnim količinama, a na račun biljnih proizvoda. Oni ubrzavaju sagorevanje masti. Zabranjeni su ljuti začini. Senf i velika količina majoneza takođe.
Prva varijanta:
Primer nedeljnog menija
Ponedeljak:
Doručak: 100 g kuvane ribe, 1 salata od kiselog kupusa, zelenog graška i kuvane šargarepe, 1 kafa bez šećera
Drugi doručak: 150 g kuvanog mesa, 100 g obranog mladog sira ili vurde, 2 jabuke
Ručak: Boršč supa od sezonskog povrća, 150 g dinstanog kiselog kupusa, 1 čaša soka od jabuke
Večera: 100 g kuvane ribe, 2 kuvana krompira, 1 šolja čaja - bez šećera
Utorak:
Doručak: 1 salata od kiselog kupusa, graška i luka, 1 kafa bez šećera
Drugi doručak: 1 šolja nemasnog kiselog mleka
Ručak: 100 g kuvanog mesa sa kuvanim kiselim kupusom, 1 čaša soka od jabuke
Večera: 100 g kuvane ribe, 2 kuvana krompira, 1 pomorandža
Sreda:
Doručak: 1 kuvano jaje, 1 kriška integralnog hleba, 1 kafa bez šećera
Drugi doručak: 1 činija heljdine kaše sa komadićima voća po izboru
Ručak: 150 g pečene ili kuvane piletine, 2 jabuke, 1 pomorandža
Večera: 1 salata od kiselog kupusa, 1 čaša soka od jabuke
Četvrtak:
Doručak: 1 šolja nemasnog kiselog mleka, 1 dvopek
Drugi doručak: 1 sezonska salata od povrća
Ručak: 100 g kuvanog mesa, 1 salata od kiselog kupusa, zelenog graška i luka
Večera: 1 supa od povrća sa pilećim bujonom, 100 g rendane šargarepe sa malo majoneza
Petak:
Doručak: 3 kašike vurde, 1 kafa bez šećera
Doručak: 2 jabuke, 2 pomorandže, 1 čaša soka od pomorandže
Ručak: 150 g dinstanog kiselog kupusa, 1 čaša soka od pomorandže
Večera: 150 g pečene ribe, 100 g voća po izboru
Subota:
Doručak: 100 g kuvanog mesa, 100 g kiselog kupusa
Drugi doručak: 100 g nemasnog sitnog sira
Ručak: 1 supa od povrća sa bujonom od pečuraka, 1 kriška integralnog hleba
Večera: 1 komad pečene svinjetine, 100 g dinstanog kiselog kupusa, 1 šolja čaja bez šećera
Nedelja:
Doručak: 100 g heljdine kaše sa 1 kašikom meda
Drugi doručak: 1 voćna salata
Ručak: 100 g kuvane ribe, 150 g salate od sezonskog povrća
Večera: 100 g kuvanog mesa, 1 salata od kiselog mleka, 2 kuvana krompira, 1 jabuka
Druga varijanta:
Primer menija:
Doručak: Musli, 1 šolja seckanog kiselog kupusa
Drugi doručak: kiseli kupus u količinama odabranim po želji
Ručak: Kiseli kupus punjen oko 50 g ćureće šunke (sarma), krupnije narendan veliki krompir, 3 mekana lista kiselog kupusa, sitno iseckana i jedno jaje
Večera: Supa od kiselog kupusa sa peršunom i kimom
Dijeta sa kiselim kupusom pomaže telu da se oslobodi toksina.
Komentari