Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi pica - uputstvo za početnike

Kako se pravi pica - uputstvo za početnike

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4514621
Pripremanje pice

Domaća pica je jedno od omiljenih jela malima i velikima širom sveta. Jelo koje se pravi relativno brzo i jednostavno. Evo i kako možete da je napravite sami kod kuće:

Brašno za hleb je najpogodnije za pravljenje domaćeg testa za picu. Možete da koristite univerzalno brašno umesto brašno za hleb, ali brašno za hleb ima viši sadržaj glutena i koricu vaše pice će učiniti hrskavijom.

Testo za picu je testo sa kvascem. Uverite se da kvascu nije istekao rok trajanja! Preporučuje se da se koristi khuinjska vaga za merenje količine brašna. Ovo je jedini način da dobijete tačnu gramažu.

Nije potrebno da ostavljate testo za picu da naraste na jednu npć (ili do 48 sati) u frižideru, ali ako to uradite, ono će imati bolji ukus i vazdušne mehuriće koji će se naduti kada se pica ispeče (dosta ljudi se bori da postigne vazdušaste pehuriće u testu za picu). Nezaboravite da izvadite testo iz frižidera sat vremena pre nego što gakoristite i da je na sobnoj temepraturi.

Ako je testo zamrznuto u zamrzivaču, odmrznite ga u frižideru pre nego što ga izvadite na sobu temperaturu. Stavite testo na nabrašnjenu površinu i prstima i dlanom ruke napravite krug koji dobro rastegnite. Zatim ostavite testo da odmori na pet minuta.

Nastavite da razvlačite rukom. Ako ne možete da dobijete testo do željenog prečnika samo svojim dlanom, koristite dobro nabrašnjenu oklagiju kako biste nastavili da ga razvijate radeći od centra ka napolju.

Sir mocarela je najčešće korišćeni sir za peci, ali sigurno nije jedini koji možete koristiti.

Svako sirovo meso treba da bude u potpunosti skuvano, pre nego što ga dodate u picu. Takođe, sve povrće koje ne želite da bude sirovo u ispečenoj pici, kao što je luk, paprike, brokoli ili pečurke treba da bude dinstano.

Domaća pica

Recept za domaću picu i testo za picu:

Ovo je klasičan recept za domaću picu koji ukjučuje recept za testo za picu i predloge za toping.

Za testo: topla voda - 260 ml, suvi kvasac - 7 g (jedno pakovanje), brašno za hleb - 460 g, maslinovo ulje - 2 supene kašike, so - 1 kašičica, šećer - 1 supena kašika, kukuruzno brašno (kako bi pomoglo klizanju testa kada se razvija na radnoj površini).

Toping: paradajz sos (pasiran); mocarela, kačkavalj/parmezan, pečurke, masline, rukola, bosiljak, karamelizovani luk, šunka/kobasica po izboru, maslinovo ulje, beli luk u prahu, crni biber.

Umesite testo u tepsiji (namazanoj masnoćom) mini pekara sa programom za testo. Prvo stavite toplu vodu. U jedan kraj tepsije stavite so, a u drugi šećer, dodajte i maslinovo ulje. Zatim sipajte prosejano brašno, napravite udubljenje u njemu i dodajte kvasac. Program mesi otprilike sat vremena.

Nakon toga ostavite da naraste koliko je potrebno u posudi na sobnoj temperaturi (na toplom mestu) pokriveno vlažnom krpom ili folijom. Testo podelite na dve lopte i napravite dve pice po ukusu prateći gornje instrukcije. Oblikujte krug od testa, prebacite ga u tepsiju za pečenje na pergamentni papir.

Namažite paradajz sosom odozgo, poređajte pečurke, luk, šunku i mocarelu, pospite kačkavaljem/parmezan i začini, stavite masline, sve po vašem ukusu.

Zalijte s malo maslinovog ulja toping. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni do 180 stepeni dok ne bud egotovo. Dodajte rukolu i sosove po ukusu. Neka Vam je slatko!

Sada pogledajte sve predloge za domaću picu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest