bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako odmrznuti frižider?

Kako odmrznuti frižider?

Nina NordNina Nord
Džedaj
10722
Pun frižider

Jedna od najneugodnijih procedura za domaćice je odmrzavanje frižidera. Zbog toga većina modernih frižidera ima sistem samoodmrzavanja.

Međutim, nije uvek moguće isključiti ručni rad. Preporučuje se da se čišćenje frižidera vrši jednom ili dva puta godišnje.

Proces odmrzavanja se uglavnom sastoji od uklanjanja snežnog, ledenog pokrivača sa površine isparivača komore za duboko zamrzavanje. Nestali su frižideri koji su jednom mesečno morali da se okreću naopačke da bi se odmrznuli.

Što se češće otvaraju vrata zamrzivača frižidera, što je veća vlažnost u vašoj kuhinji, brže će se formirati snežno-ledeni pokrivač.

Ovaj snežni, a ponekad i ledeni pokrivač ne šteti samom frižideru, ali pošto ima nisku toplotnu provodljivost, pogoršava smrzavanje ometajući normalnu razmenu toplote između proizvoda i isparivača.

Odmrzavanje frižidera

Postoji opasnost od oštećenja delova frižidera ili isparivača kada pokušavate da uklonite proizvode koji su blokirani slojem snega ili leda.

Oni aparati koji nemaju sistem protiv smrzavanja zahtevaju odmrzavanje. Ako vam je frižider takav, pre odmrzavanja uklonite sve proizvode iz komore.

Kvarljivi proizvodi se stavljaju u kutiju ili šerpu koji se stavljaju u posudu sa hladnom vodom. Isključite frižider iz utičnice, otvorite vrata komore i ostavite ga u ovom položaju.

Stavite debelu krpu ili peškir na dno frižidera da upije vodu koja kaplje. Da biste ubrzali proces odmrzavanja, u komoru možete staviti posudu napunjenu toplom vodom.

Ne pokušavajte da stružete led oštrim predmetima, jer će to oštetiti isparivač. Sačekajte da se led otopi i ceo frižider dobro obrišite suvom krpom.

Opširnije:

- kako instalirati frižider;

- zašto se zamrzava frižider;

- na koliko stepeni treba da držimo frižider.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest