bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kratki vodič za pravljenje kuvanog vina

Kratki vodič za pravljenje kuvanog vina

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Početnik
75
pripremanje kuvanog vina

Slatke note šumskog voća, pikantni začini i lakoća pažljivo pripremljenog kuvanog vina! Često povezano sa onim veselim periodom godine kada se radujete eksperimentisanju sa dubljim začinima i notama uz vaše najpoželjnije vino, činjenica je da svako vreme može biti vreme za vino.

Kuvano vino je odličan dodatak prijatnom hladnijem vremenu. Mnogi ljudi veruju da su sangria i špriceri za leto, dok je Kuvano i začinjeno vino za jesen i zimu. Za mnoge ljude vino je sinonim za Božić.

Eksperimentišite i istražujte

Kuvano vino je više od vina sa cimetom. Izbor vina, voća, bilja poput majčine dušice i lavande može učiniti ispijanje vina neverovatnim iskustvom. Intenzitet ukusa se produbljuje sa vremenom koje se daje difuziji aditiva.

Kako uključujete ringlu, ukus i telo vina počinju da se razvijaju kako se toplota i isparavanje menjaju i poboljšavaju njegov sastav. Da biste izbegli potpuni gubitak ukusa, preporučuje se da se vino zagreva na niskoj do srednjoj vatri sa poklopcem da pokrije posudu. Pošto je alkohol zapaljiv, pazite na mogućnost požara koji mogu brzo eskalirati. Još jedna stvar koju treba napomenuti je da vino ne treba zagrevati u gvozdenoj posudi, jer to može dovesti do neprijatnog ukusa usled reakcije vina sa metalom.

Celi ili mleveni začini?

Najbolje je pustiti da se celi začini rasprše u vinu kako bi se izbegli komadići. U suštini, ne morate da cedite kuvano vino i da uklonite sve čvrste materije pre nego što ga sipate u čašu. Svi začini i voće treba da ostanu u vinu dok ne popijete piće. Ukusi nastavljaju da se opuštaju i čine vino intenzivnijim. Balans u ukusima se održava kada su začini i voće ravnomerno raspoređeni. Ako se začini zgnječe ili samelju na sitnije komade, oni će umanjiti iskustvo ispijanja vina.

kako se pravi kuvano vino

Potrebni proizvodi

Trebaće vam flaša vašeg omiljenog vina, četiri čaše sajdera od jabuke, četvrtina šolje meda i začini, koji su najvažniji. Možete izabrati najčešće: 2 štapića cimeta i glavni sastojak - pomorandža. Kada se pomešaju, nastavićemo da mešamo sve sastojke i na kraju ih dobro sjedinimo. Dok neki ljudi koriste sok od pomorandže, neki više vole da cede svežu pomorandžu. Kada je sve spremno, stavite šerpu na šporet i kuvajte 8-10 minuta, ugasite šporet i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

Pre nego što sipate

Pre sipanja kuvanog vina morate obratiti pažnju na temperaturu vina. Čaše za vino su napravljene od delikatnog stakla koje može lako da eksplodira ili pukne ako u njih sipate izuzetno topla pića. Zbog toga je potrebno sačekati nekoliko minuta da se kuvano vino malo ohladi.

Od sezonskog favorita do jednostavnog klasika sa beskrajnim kombinacijama, kuvano vino istinski budi čula i pruža prijatne senzacije u hladnim zimskim večerima.

Pogledajte neke ideje za:

- predjela za bela vina;

- predjela za crvena vina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest