bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako sačuvati cveklu?

Kako sačuvati cveklu?

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Cvekla

Da biste sačuvali cveklu nekoliko meseci, prvo morate da je sortirate. Uklonite oštećene glavice cvekle - udarene i trule.

Koristite ih za pravljenje soka od cvekle ili salata jer se ne mogu čuvati. Nakon sortiranja cvekle, nemojte je prati. Ako je operete, glavice će početi da trunu.

Kada pripremite cveklu, oštrim nožem odrežite listove svake glavice kako ne bi isisali vlagu iz glavica.

Ostavite sve glavice cvekle u dobro provetrenom prostoru da se osuše. Dok se cvekla suši, ne treba je izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.

Cveklu je najbolje čuvati u podrumu, jer sunčeva svetlost ne može da prodre tamo, a temperatura je niska. Druga opcija je da se čuva u prostoriji koja nije previše topla da bi se sprečilo da glavice niknu.

Da biste dobro čuvali cveklu, biće vam potrebna kutija puna peska. Pre nego što se koristi za skladištenje cvekle, pesak se mora osušiti na suncu.

Pesak se sipa u gustom sloju na dnu kutije, cvekla se stavlja na vrh i još peska se sipa na vrh. Štiti repu od prebrzog isparavanja vlage, štiti od truljenja i buđi.

Svake dve nedelje treba da pregledate cveklu i ako vidite da niče, odrežite klicu da ne povlači vlagu. Glavice cvekle koje uvenu moraju se ukloniti iz peska.

Ako na nekoj glavici dođe do procesa truljenja, odmah je izvadite iz peska, isecite oštećeni deo, a zdravi koristite za pripremu salata.

Cveklu možete sačuvati ako je poređate na suvom, tamnom mestu u obliku visoke piramide, sa slojem peska koji se sipa između redova. Trebalo bi da bude toliko gust sloj da se glavice ne dodiruju.

Pročitajte i o tome za šta su listovi cvekle dobri i šta sadrži crvena cvekla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest