bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto treba da pijemo više vode?

Zašto treba da pijemo više vode?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3013
Zašto da pijemo više vode?

Ne treba dokazivati potrebu za vodom za ljudski organizam, niti treba da se ubeđujemo u pozitivno dejstvo koje ona ima na nas. To su istine u koje su svi uvereni. Ipak, mnogi ljudi potrebu za vodom zamenjuju drugim tečnostima. Podsetimo se nekih od važnih razloga da pijemo više vode kada želimo da ugasimo žeđ.

1. Voda je neophodna - naše telo se sastoji od 70 odsto vode, u mozgu je skoro 90 odsto. Voda za piće daje našim organima i tkivima ono što im je potrebno za normalno funkcionisanje.

2. Održava našu zdravu težinu - voda je vredan pomoćnik za one koji žele da smršaju. Stvara osećaj sitosti i sprečava nas da unosimo prevelike količine hrane. U vodi nema kalorija, lako se uklanja iz tela i time se reguliše težina.

3. Pročišćavajuća moć vode - ne postoji druga tečnost koja uklanja toksine iz tela tako efikasno kao voda. Uklanja ih mokraćom, istovremeno čisti bubrege.

4. Vodi dugujemo poboljšanje nivoa energije - ispijanje puno vode nas održava energičnim, sprečava nas da se osećamo loše, a to je nešto što su svi testirali iskustvom. Voda ne sadrži kofein ili šećere, tako da nema iznenadnog naleta energije praćenog krahom kao što je slučaj sa energetskim pićima.

5. Poboljšava izgled kože - voda poboljšava ten i štiti od akni. Kažu da sprečava pojavu bora, ili barem održava kožu svežom.

6. Podržava varenje - dehidrirano telo ne dozvoljava digestivnom sistemu da funkcioniše normalno. Ovo dovodi do nadimanja i osećaja težine u stomaku. Voda je korisna jer podstiče varenje i vraća udobnost.

Koristi od vode

7. Jača imuni sistem - voda odbija viruse. Osim toga, osoba se brže oporavlja od prehlade i gripa uz pomoć vode.

8. Poboljšava koncentraciju - dehidrirana osoba je dezorijentisana. Ako postoji problem sa fokusiranjem, dobro je posegnuti za čašom vode.

9. Ublažava bol bilo koje vrste – u slučaju artritisa, glavobolje i bilo kakvog hroničnog bola, dobro je konzumirati više vode koja će ublažiti ova stanja.

10. Budžetsko piće - voda je skoro besplatna u poređenju sa drugim tečnostima. Čista hladna voda u vrućim danima je najjeftinije sredstvo za gašenje žeđi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest