Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Chevre (Ševru) sir - kralj francuskih mekih sireva

Chevre (Ševru) sir - kralj francuskih mekih sireva

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Sir Ševru - kralj francuskih mekih sireva

U svetu postoji preko 2.000 vrsta sireva, a Grci su najveći potrošači ove mlečne namirnice. Istovremeno, francuski sirevi se smatraju najrafiniranijim i, shodno tome su, među najskupljim.

Postoje meki i tvrdi sirevi, a pored belog sira postoje plavi i zeleni sirevi i svi se prave po posebnim recepturama i najčešće zahtevaju posebne uslove za sazrevanje, koji su karakteristični za određeni kraj.

Ovaj mlečni specijalitet je zaista neverovatno dostignuće čovečanstva, a francuski majstori zaslužuju posebnu pažnju. Francuskoj kulinarskoj tradiciji dugujemo i sir Chevre, koji zaslužuje posebnu pažnju - evo i zašto.

Karakteristike Ševru sira

Ševru je meki francuski sir iz istoimenog regiona. Pravi se od kozjeg ili eventualno kravljeg mleka i sazreva od 2 nedelje do mesec dana. Karakteriše ga tvrda spoljašnja kora sa debelim slojem plesni roda Penicillium Candidum. Njegova pulpa je kremasta, tvrda i lomljiva. Njegov ukus se može opisati kao kiselkast i ima miris orašastih plodova, voća i pečuraka.

Ovaj sir se služi pre ili uz desert, uz burgundsko vino ili šampanjac.

Sir Ševru

U kuhinji ovaj kozji sir ima univerzalnu upotrebu. Može se koristiti kao samostalan doručak. U Francuskoj se služi uz jabuke i belo vino, ali se konzumira i uz porto vino. U njegovoj domovini kombinuju Ševru sir sa kobasicama i pilećim prsima.

Njegova upotreba u salatama od sira i sendvičima je takođe veoma česta, po teksturi je veoma slična Bri siru. Kada se koristi razumno, Ševru nije samo ukusan, već i zdrav. Sadrži, kao i svaki drugi mlečni proizvod, dosta kalcijuma, neophodnog za zdravlje kostiju, proteina u odličnim dozama i malo ugljenih hidrata, zbog čega je pogodan i za dijetnu ishranu. Zdrave masti su takođe u dobrim količinama.

Enzimi i bakterije neophodni za zdravlje creva su od vitalnog značaja kada se koriste upravo u svežem stanju, kao što je slučaj sa mekim sirevima. Smanjuje holesterol, pomaže u apsorpciji vitamina, pomaže u varenju hrane.

Međutim, ako se prekorači preporučena doza i prejedate se sirom, proizvod može biti štetan. Zbog toga je potrebna umerenost u njegovoj potrošnji. Dodajte Ševru sir u svoja praznična predjela i ovale i uživajte u njegovom bogatom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest