bonapeti.rs»Članci»Biljke»Islandski lišaj

Islandski lišaj

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Islandski lišaj

Islandski lišaj /Lichen islandicus/ ili grudni lišaj /Cetraria islandica/ je višegodišnja biljka koja podseća na mali žbun sastavljen od gljive i alge. Ova biljka pripada porodici Parmeliaceae. Talus islandskog lišaja je hrskavičasto - kožast, pričvršćen za tlo uz pomoć filamentoznih izraslina.

Lisnat je, razgranatog, uspravnog stabla, do 15 cm visine, uzdužno zakrivljenih traka, na čijim krajevima se nalaze smeđi, zaobljeni i blago konkavni sporonosni organi, nalik na štit, odakle potiče i latinski naziv biljke (cetra - štit).

Gornja površina talusa je smeđe-zelena, a donja - beličasta. U svojoj osnovi, islandski lišaj je crveno-braon. U svežem ili vlažnom stanju, talus je mekan, a suvi talus je lomljiv.

Islandski lišaj se nalazi u umerenim i hladnim zonama severne hemisfere - Evropi, Severnoj i Centralnoj Americi, Severnoj i Centralnoj Aziji i drugde. U Bugarskoj raste samo u visokim šumskim predelima svih viših planina i to je možda razlog manjeg poznavanja ove vrste kod nas.

Istorija islandskih lišajeva

Od davnina se islandski lišaj koristi kao biljni lek za kašalj. Prvi put 1673. godine danski apotekari su se upoznali sa lekovitom upotrebom islandske mahovine i od tada do danas biljka je tradicionalno sredstvo protiv kašlja.

Tokom gladi 1807-1814 u Norveškoj, islandski lišaj je korišćen kao osnovna hrana. Tokom Drugog svetskog rata u Rusiji su pripremali gust sok od biljke.

Sastav islandskog lišaja

Islandski lišaj sadrži usninsku kiselinu, veoma gorku supstancu cetrarin, masno ulje, voskove, pigmente, vitamin B1 i B12, karoten, malo eteričnog ulja, mineralne soli, jod, folnu kiselinu. Glavni sastojak talusa (80%) čine polisaharidi. Polovina ovog procenta je lihenin - sluzasta materija koja jako nabubri, koju telo lako apsorbuje i koja određuje hranljivu vrednost leka.

Sakupljanje i skladištenje islandskog lišaja

Koristi se ceo talus islandskog lišaja, koji se sakuplja tokom cele godine, pri čemu se preferiraju letnji meseci. Sakupljeni talus se čisti od štapića, drugih vrsta lišajeva, zemljišne mahovine, šljunka itd. Sakupljeni i očišćeni materijal se suši u provetrenim prostorijama ili u sušarama na temperaturi do 60 stepeni, razvlačeći ga u tankom sloju na okvire ili prostirke.

Osušeni islandski lišaj mora da zadrži svoj prirodni izgled. Miris biljke je specifičan, a ukus gorak. 1, 4 kg svežeg lišaja obično daje 1 kg suvog lišaja. Osušeni islandski lišaj se čuva u suvim i provetrenim prostorijama, zaštićenim od direktne sunčeve svetlosti. Biljka vrlo lako apsorbuje vlagu, što, zauzvrat, brzo smanjuje kvalitet leka.

Koristi od islandskog lišaja

Islandski lišaj je veoma cenjen od strane savremenih travara kao koristan antibiotik i omekšivač. Medicinska upotreba islandskog lišaja uključuje njegovu upotrebu kao tonik za oporavak nakon bolesti, umiruje gastrointestinalni trakt i lečenje katara gornjih disajnih puteva.

Napici, ekstrakti i tečnost za ispiranje grla iz biljke koriste se za lečenje prehlade, velikog kašlja, astme, dijabetesa, nefritisa, kao i za oporavak od tuberkuloze. Cetraria islandica se tradicionalno koristi za ublažavanje povraćanja uzrokovanog iritacijom i zapaljenjem želuca.

Grudni lišaj

Lek je prirodni lek u lečenju bolesti kao što su neuhranjenost, slabost i anoreksija. U malim dozama stimuliše apetit, pomaže varenje i opštu ishranu. Islandski lišaj se takođe koristi za lečenje čireva, vaginalnog iscedka i impetiga. Biljka pomaže kod upale usne duplje, faringitisa, praćenog suvim kašljem i gubitkom apetita.

Zbog mukoznih materija koje sadrži, islandski lek za lišajeve je izuzetno efikasan kod oboljenja sluzokože pluća i gastrointestinalnog trakta - gastritisa, kolitisa itd. Narodna medicina ga preporučuje i kod velikog kašlja, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Islandski lišaj se primenjuje i spolja za lečenje gnojnih rana, čireva i u ginekološkoj praksi. Napitak od biljke je efikasno rešenje za težinu u stomaku, bolove u crevima, plućne bolesti, upale mokraćnih puteva, dizenteriju, veliki kašalj. Melem od islandskog lišaja koristi se za ublažavanje gnojnih rana, dermatitisa, opekotina ili drugih kožnih problema.

Kao što je već postalo jasno, islandski lišaj ima baktericidno, antiinflamatorno, laksativno i holeretičko dejstvo i stimuliše odbranu organizma. Takođe se koristi kod teške iscrpljenosti i prekomernog rada. Usninska kiselina, koja je uključena u njegov sastav, ima antibiotski efekat.

Naučnici su otkrili da natrijumova so usninske kiseline koja se nalazi u islandskom lišaju, zauzvrat, potiskuje razvoj tuberkuloze i drugih mikroorganizama koji izazivaju bolesti. Alkoholni i uljni rastvori natrijumove soli usninske kiseline koriste se kao spoljni lek za gnojne rane i opekotine.

Islandski lišaj se takođe koristi u kozmetici (naročito u kremama i mastima), lekovima i dodacima ishrani. U prošlosti se koristio za farbanje vune.

Zanimljiva je činjenica da se i danas u severnom Sibiru islandski lišaj koristi za ishranu u obliku kaše ili kao dodatak hlebnom brašnu, sa prethodno izdvojenim gorkim materijama. Koristi se i za ishranu jelena.

Narodna medicina sa islandskim lišajem

Islandski lišaj je stari narodni lek. Uglavnom se koristi za želudac, ekspektorans kod bronhija, upale, dijareje, stomačnih tegoba, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za apetit kod iscrpljenog organizma itd.

Pripremite čaj od islandskog lišaja tako što potopite 1 kašiku sitno zdrobljenog lišaja sa 1 šoljicom vode. Promešajte tečnost i procedite je nakon što se ohladi. Pripremljena doza je za jedan dan.

Islandski lišaj se koristi i u obliku napitka, koji se može pripremiti na dva načina: U prvom slučaju 2 kašičice iseckanog lišaja preliju se sa 2 šolje hladne vode i zatim prokuvaju. U drugom – 20 do 50 g islandskih lišajeva prelije se sa 3/4 l ključale vode, pa se kuva 1/2 sata. U oba slučaja dobija se gusta, kiselkasta masa koja se popije u roku od jednog dana.

Kada imate vrtoglavicu, šaka islandskog lišaja se prelije sa 1 litrom ključale vode i ostavi da se kuva 20 minuta. Procedi se i nakon što se ohladi, napitak se zasladi sa 3 kašike šećera. Uzimajte po jednu čašu 3 puta dnevno, 30 minuta pre jela.

Pomešajte 2 kašičice Islandskog lišaja i cveta kamilice, 1 kašičicu korena papraca, plodovi brusnice i 3 kašičice listova bokvice. Smesa se prelije sa 500 ml ključale vode. Kuvajte 10 minuta, ostavite da odstoji 30 minuta, ocedite i pijte po 1/3 šoljice 3 puta dnevno posle jela.

Islandski lišaj u kulinarstvu

Islandski lišaj ima veoma izražen gorak ukus kada se koristi u čajevima i infuzijama. Međutim, ako se pomeša sa mlekom, njegova gorčina se omekša. Od biljke se mogu praviti i sirupi za kašalj tako što ćete je samleti i pomešati sa malo meda.

Mlečna supa sa islandskim lišajevima

Neophodni proizvodi: islandski lišaj - 2 šake, sveže mleko - 1 l, smeđi šećer - 3 kašike, so - 1 prstohvat.

Način pripreme: Dobro očistite lišajeve. Operite ih hladnom vodom i isecite. Mleko provri i dodajte seckani lišaj. Posle 3-4 minuta začinite začinima, promešajte i sklonite sa ringle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas