bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Različite vrste luka

Različite vrste luka

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1475
Vrste luka

Luk je izuzetno popularno povrće širom sveta. Na našim prostorima gotovo da nema gozbe u koju nije uključen luk, a osim u kuvanju, on je divan pomoćnik u lečenju metodama narodne medicine. Poznato je oko 1.200 vrsta luka, od kojih koristimo samo nekoliko – crni luk, praziluk, mladi luk i sibirski luk (iako ređe). Pogledaćemo najpopularnije i najčešće korišćene vrste luka na našim prostorima.

Crni luk - glavice biljke se koriste pre početka zime, ima jak opor miris i ljut ukus, često se pri sečenju oči zapale i javljaju se suze.

Crveni luk

Crveni luk – i on je u glavicama. Ima crvenu boju i mnogo manje oštar i blag ukus od crnog luka. Pogodan je za salate i izuzetno koristan kod problema sa holesterolom, kao i kod kardiovaskularnih bolesti.

Žuti luk – Prilično ljut i uobičajeno se najviđe koristi, žuti luk je višegodišnja biljka koja ima ukus crnog luka i koristi se u kuvanju.

Mladi luk

Mladi luk - ovo je zapravo mlada biljka luka. Njegovo lišće je sveže i zeleno, najviše u proleće i jesen.

Praziluk – uživamo u njemu na našim geografskim širinama tokom zimskog perioda. Praziluk je najukusniji kada je mlad – starije stabljike imaju tvrdu ljusku i dosta su ljute.

Sibirski luk (divlji beli luk) - ima blaži ukus od mladog luka, takođe se koristi u kuvanju - kao glavno povrće ili začin. Poznat u Evropi i Aziji, sibirski luk je pogodan za pripremu gozbi sa jajima, krompirom, aromatiziranjem salata.

Arpadžik – To su vrlo male lukovice koje imaju isti ukus kao i crni luk, ali su nešto slađe. Arpadžik se sadi i iz njega niče crni luk, a pogodan je i za priloge.

Divlji luk

Vlašac – ima malo drugačiji ukus od luka i veoma se često koristi u narodnoj medicini. Pomaže kod oboljenja kao što su infekcije pluća, upale grla, otoka, koristi se u lečenju dizenterije itd.

Beli luk - ima jak miris koji ga razlikuje od drugih vrsta luka. Izuzetno koristan, često se koristi u kuvanju i sirov i kuvan.

Beli luk

Šalot - veoma cenjen u čuvenoj francuskoj kuhinji, šalot je član porodice Allium, ali se kod nas retko koristi. Ima mnogo bogatiji i jači ukus od običnog luka. Šalot je veoma pogodan za čorbe, supe, soseve, a po ukusu se odlično slaže sa piletinom i ribom. Po izgledu, to je mala glavica sa bakarnim ljuskama i beličastim jezgrom sa crvenkastim primesama.

Samardala (Bugarski luk) – biljka koja se koristi kao začin. Njegovi listovi se beru pre početka cvetanja. Posle seckanja, pomeša se sa solju i ostavi da se osuši. Mleveni začin se koristi za poboljšanje ukusa salata od kuvanog mesa, piletine, pečuraka, jaja, krastavca i paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest