Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da skuvate od ostataka hleba?

Šta da skuvate od ostataka hleba?

Šta da spremimo sa ostacima hleba

Hrana ponekad zaostaje i gubi svežinu i ukus, ali je i dalje jestiva. Tada je jedina opcija priprema hrane po novom receptu. Najčešće od trpeze ostaje hleb koji se suši i počinje da se mrvi.

Od starog hleba koji vam ostane sa praznične trpeze možete da napravite sos Skordalija, možete da ga osušite za začinjene krutone ili da napravite pržene ćuftice kada dođe vreme.

Ovo su samo neke od ideja za korišćenje ostataka hleba.

Šta kuvati sa ostacima hleba

Evo nekoliko ukusnih ideja za iskorišćavanje ostataka hleba.

Pita sa starim hlebom

Jedan stari hleb se izmrvi, napravi se mešavina od 6 jaja, malo dinstanog spanaća, 150 g sira, 150 g isečene salame, 150 g isečenog kačkavalja, 1 sitno iseckanog paradajza i začina po ukusu - so i biber i smesa se umesi sa hlebom. Smesu sipajte u nauljeni kalup za kolač, prekrijte folijom i pecite oko 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Na kraju se skine folija, pospe se rendanim kačkavaljem i ponovo peče 5 minuta.

Pita od starog hleba

Šta da skuvate od ostataka hleba?

Hleb se iseče na srednje debele kriške i skine se korica. Stavite ih čvrsto jednu pored druge u nauljen pleh. Ako je hleb previše suv, može se natopiti svežim mlekom. Posebno umutiti 2-3 jaja, 300 g sira i 1 čašu kiselog mleka. na hleb se sipa ova smesa, odozgo se stavi nekoliko komadića maslaca i peče se kao obična pita.

Sufle sa hlebom i kačkavaljem

Šta da skuvate od ostataka hleba?

300 g suvog hleba iseče se na komade i prelije sa 0, 75 l svežeg mleka. Kada se dobro natopi dodati 5 žumanaca umućenih sa solju, biberom po ukusu i 75 g otopljenog maslaca. Sve se dobro izmeša dok se ne dobije jednolična smesa. Dodati 125 g rendanog kačkavalja i na kraju umućena belanca od pet jaja. Dobijena smesa se promeša i sipa u duboku posudu - kalup za kolače ili sufle, koji je prethodno podmazan maslacem i posut brašnom. Po vrhu pospite još 125 g rendanog kačkavalja. Pecite 20 minuta, u početku u jakoj rerni, postepeno smanjivajući toplotu na umerenu. Ne vadi se odmah iz rerne jer iznenadna promena temperature uzrokuje da sufle odmah padne.

Stari hleb se može koristiti za pravljenje krutona, prženice, popare i druge dobro poznate recepte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anonimni
Korisnik#308162
Korisnik#308162
Pored pite, mogu jos i mafini, brzi sendvici iz rerne, przenice, popara. Ima dosta ideja da se iskoristi stari hleb
17.01.2023 14:34