bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?

Šta je glazura (frosting) i kako se pravi?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
Šta je frosting i kako se pravi?

Frosting ili ajsing su sinonimi za isti koncept, koji takođe nazivamo glazura. Glazura je slatka kremasta masa od šećera i tečnosti, najčešće vode ili mleka. Ponekad se može obogatiti drugim sastojcima kao što su maslac, krem sir, arome ili belanca. Dodato belance daje naziv kraljevska glazura.

Služi kao ledena glazura na razne peciva - torte, keksiće, mafine. Može se upotpuniti šarenim bojama za peciva u različitim bojama, sa prskanjem, jestivim ukrasima i drugim ukrasima koji dodaju lepotu i vrednost jednostavnom pečenom predmetu.

Najjednostavnija glazura sadrži šećer u prahu i vodu. Može se obojiti ili začiniti tako što se voda, na primer, zameni limunom. Složenija glazura se postiže tako što se masnoća umuti u šećer u prahu, ili tako što se masnoća i šećer tope zajedno, ili korišćenjem belanaca za pravljenje takozvane kraljevske glazure.

Frosting/glazura za mafine

Sama glazura se nanosi na podlogu, koja će se ukrašavati, nekim priborom - nožem, lopaticom, kapanjem ili umakanjem, valjanjem i prekrivanjem celog kalupa za tortu. Može se koristiti između kora ili za potpuno ili delimično prekrivanje vrha torte ili drugog pečenog proizvoda.

Praksa pod nazivom frosting ili zaleđivanje uvedena je u 17. veku. Međutim, najraniji pokušaji datiraju iz 1600. godine, a termin frosting se koristi od 1683. godine.

Praksa glazure - frostinga, daje kulinarskim proizvodima individualnost, jer je u njih uložena ljubav, trud i lična kreativnost. Ručno oslikani kolač je neprocenjiv praznični poklon jer je sam po sebi jedinstven i unikatan po svojoj dekoraciji.

Evo kako da napravite domaću glazuru za ukrašavanje kolača ili praznične torte.

Potrebni proizvodi:

1 belance

250 g kilograma šećera u prahu

1 kašika kukuruznog škroba

1 kašika soka od limuna

1 vanila

Priprema:

Pripremanje frostinga - glazure

Pomešajte sve sastojke osim soka od limuna u posudi i mutite mikserom 3 minuta na maloj brzini aparata. Dodajte sok od limuna i mutite još nekoliko sekundi.

Dobijeni krem je gust i stavlja se u špric, od njega se mogu praviti cveće i figure.

Ako se muti sa još malo vode, može se preliti preko keksa ili kolača u obliku tačaka ili drugih slikanih figura.

Tako ukrašeno pecivo se osuši na sobnoj temperaturi. Kada je potpuno spremno, mogu se čuvati u frižideru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest