Možete lako pripremiti kiseli kupus, koristeći šargarepu za dodatni ukus. Zapamtite, da biste obojili sok kiselog kupusa, morate dodati u bure pola glavice isečenog crvenog kupusa ili dve glavice kuvane crvene cvekle.
Za deset kilograma kupusa potrebne su tri šargarepe. Uklonite sve promrzle i trule listove kupusa. Uklonite dršku iskopavanjem male rupe.
U kupus možete dodati jabuke, seme mirođije, lovorov list - sve zavisi od vaših preferencija. Poređajte kupus, a morsku so sipajte u rupe gde je bila drška.
Kupus treba da bude čvrsto poređan, između kupusa stavite šargarepu, koju možete prepoloviti ako je prevelika. Pokrijte vodom. Ostavite da stoji na toplom mestu, pritiskajući težinom.
Na površini vode će se pojaviti pena sa mehurićima, morate je redovno uklanjati. Možete je ostaviti, ali će pokvariti ukus kupusa. Jednom u tri dana sok kupusa pretačite.
Posle deset dana prebacite posudu na hladno mesto. Najukusniji kiseli kupus dobija se u drvenim buradima, koje se pripremaju na poseban način da kupus nema gorak ukus.
Ako već kasnite sa pripremom kupusa u buretu, možete napraviti kiseli kupus u malim količinama u malom burencetu ili čak u loncu ako nemate bure.
Veruje se da ako stavljate kiseli kupus kada mesec raste, on će postati mnogo hrskaviji nego ako se priprema u bilo koje drugo doba meseca. U vodu možete dodati kim, on će začiniti kupus.
Uz pripremljeni kupus u buretu, možete da pripremite neka divna jela od kiselog kupusa, koja preporučujemo da probate.
Takođe pogledajte koje su najčešće greške pri pripremi kiselog kupusa i saznajte koliko soli treba da stavi u kupus.
Komentari