Bonapeti.rs»Saveti»Kako se priprema dimljena aleva paprika?

Kako se priprema dimljena aleva paprika?

Kako se priprema dimljena aleva paprika?

Dimljena aleva paprika se proizvodi u Španiji. Jedna vrsta, od mnogobrojnih, naziva se Pimenton de la Vera. Ova dimljena aleva paprika se proizvodi u dolini de la Vera u španskoj regiji Ekstramaduri. Dimljena aleva paprika se priprema od sazrelih crvenih paprika prema specijalnoj tehnologiji, koja je zaslužna za aromu dima i ukus.

Kada se paprika ubere, stavlja se u specijalne sušare na 2 sprata. na prvom spratu se održava slaba vatra uz pomoć vlažnog hrastovog drveta. Upravo to drvo doprinosi aromi dima kod aleve paprike. Paprike su raspoređene na drugom spratu. Svakog dana se okreću ručno i taj proces traje 10-15 dana. Nakon toga se, kada se paprike osuše, pristupa čišćenju paprika od semenki i žilica. Paprika se melje u vodenicama uz pomoć kamenih kolutova.

Ovaj proces je veoma spor, ali se na taj način čuva boja i ukus paprike. Ovo je tradicionalni metod pripreme dimljene aleve paprike i stvoren je pre mnogo vekova, ali je preživeo do naših dana.

Danas je ovaj metod ukomponovan i sa modernom tehnologijom, koja osigurava visok kvalitet proizvoda.

Kada se kuva sa dimljenom alevom paprikom, uvek treba da se pravilno dozira i nokako da se preteruje. Dodaje se tokom kuvanja u tečnost ili u masnoću. Pazi se da aleva paprika ne izgori na jakoj vatri, jer će tada jelo biti gorko. Boja je jarko crvena, kako i boja paprika od kojih se priprema.

Pored slatke aleve paprike ima i ljute dimljene aleve paprike. Upotrebljava se onda kada želimo da jelo ima pikantan ukus. Čuva se u kutiji sa poklopcem - samo na taj način se čuva miris.

Ovaj začin ne sadrži gluten. Upotrebljava se kao začin za meso, čorbe, jela od pasulja, sočiva i za druga jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji