Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac

Kako prepoznati kvalitetno vino i šampanjac

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Vino

Možete zadiviti svoje prijatelje tako što ćete pokazati da ste pravi degustator i pokazati da razumete vino ništa manje od profesionalnih somelijera.

Najvažnije je pogledati vino. Pogledajte ga odozgo da vidite koliko je sjajna njegova površina i da li ima čestica na površini.

Zatim pogledajte čašu za vino sa strane, najbolje na beloj pozadini. Čašu držite ravno, a zatim je lagano nagnite, određujući intenzitet boje vina, njegovu nijansu, stepen providnosti i sjaja, prisustvo ili odsustvo mehurića.

Bleda boja belog vina obično znači da je lagano, a blistavost i providnost znači da je visoko kiselo. Što je jača iskra i što je vino transparentnije, to je veća njegova kiselost.

Lagana matiranost znači omekšanu kiselost. Belo-zelena boja ukazuje da je vino mlado, sveže i aromatično. Zrelo vino ima slamnato-zlatnu boju, a potpuno zrelo vino boju ćilibara. Sivkasti ili smeđi obod diska vina u čaši ukazuje na to da vino umire.

Čaše crvenog vina

Za crvena vina evolucija boje je od ljubičaste do braon. Mlado elitno vino je grimizno, tamno rubin, granat, trešnja ili skarlet sa ljubičastom nijansom. Zrelo i harmonično, narandžaste je nijanse i svetlije, ima krunu sa nijansama okera.

Kada je crveno vino veoma staro, ono nema crvenih bljeskova. Ako vino koje ne živi dugo, na primer novi božole, ima žućkastu krunu, to znači da je potpuno uvelo.

Mutno, ali ne baš staro vino znači da se pokvarilo ili da mu je talog isplivao na površinu. Smeđa boja mladog crnog vina ukazuje na njegovu preranu smrt ili na upotrebu trulog grožđa od strane proizvođača za proizvodnju vina.

Naglo naginjajući čašu za vino i lagano je rotirajući, posmatrajte „suze“ koje se spuštaju niz ivice čaše. Nastaju zbog razlike u isparavanju vode i alkohola, a takođe i ako u vinu ima glicerina.

Laka desertna vina imaju blago izražene „suze“, dok su vina sa visokim sadržajem alkohola više reljefna i formiraju lepe arkade. Pokvareno vino formira bezoblične "suze", obično sa mehurićima.

Što se tiče šampanjca, nikada ga ne treba sipati u mokre čaše jer će se oštetiti mehurići i pena. Mehurići su pokazatelj dobrog kvaliteta šampanjca.

U dobrom šampanjcu mehurići treba da budu mali i ujednačene veličine. Svaki mehurić živi nekoliko sekundi. Nakon što pena nestane, mehurići treba da se stalno dižu sa dna čaše i da formiraju lance. Mala količina mehurića odaje da je šampanjac star.

Šampanjac

O kvalitetu mehurića može se proceniti tek nakon pola minuta od punjenja čaše. Zbog razlike u temperaturi između stakla i prostorije, mehurići u početku mogu biti veći.

Potrebno je trideset sekundi da se temperature izjednače. Nikada ne hladite čašu za šampanjac, jer će to izazvati stvaranje vlage na njenim zidovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest