Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Masala čaj - sve koristi i kako ga piti

Masala čaj - sve koristi i kako ga piti

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965

Sadržaj:

Čaj masala - sve koristi i kako se pije

Ispijanje čaja je vekovima bila umetnost na Istoku. Ova praksa je počela u Kini, proširila se na Japan, a Britanci su uveli ispijanje crnog čaja sa mlekom i šećerom, što je zapravo osnova čaja zvanog masala.

Tokom vremena u Indiji su piću dodavani začini da bi se poboljšao ukus. Najčešće su dodavali kardamom, koji je pojačavao aromu i potpomagao apsorpciju mleka, a neutralisao je i štetno dejstvo kofeina koji se nalazi u crnom čaju.

Nije samo kardamom začin za ovaj čaj. Tu su i đumbir, karanfilić i crni biber. Oni daju onaj magični neobičan ukus čaju, koji se ne slučajno zove masala, što se prevodi kao mešavina začina. Njihova kombinacija danas zavisi od ličnog ukusa i preferencija.

Međutim, glavni začini u masala čaju su 4 - kardamom, đumbir, crni biber i cimet. Kardamom i đumbir smanjuju sluz, oslobađaju gasove, smiruju stomak, uklanjaju toksine. Crni biber podmlađuje tkiva, a cimet dobro utiče na cirkulaciju krvi i srce.

Masala čaj je antiinflamatorno sredstvo sa dobrim efektom ublažavanja bolova. Dobar je kod prehlade i kašlja, jača imunitet i poboljšava varenje. Tanini u glavnom sastojku - crnom čaju - regulišu pritisak i proširuju krvne sudove. Karanfilić uklanja loš holesterol i sprečava stvaranje plakova. Napitak budi i tonira telo, ali nije za svakodnevnu upotrebu prema Ajurvedi, jer je prejak stimulans.

Možemo napraviti masala čaj kada nam je potreban stimulans i toniranje ili kada smo prehlađeni.

Masala čaj

Začini za čaj masala

Potrebno je:

- Litar vode

- 7-8 karanfilića

- 10 zrna crnog bibera

- štap cimeta

- 10 mahuna kardamoma

- 4 kriške svežeg đumbira

- 1/2 kašike crnog čaja

- 150 mililitara svežeg mleka

- Med po ukusu

Kako se pravi čaj masala

Prokuvajte vodu u loncu i sa njom kuvajte karanfilić 1 minut. Zatim se dodaju kardamom, cimet, crni biber i đumbir. Kuvajte oko pola sata na laganoj vatri sa zatvorenim poklopcem. Kada se skine sa vatre, dodajte crni čaj i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim se dodaje mleko, vraća se na šporet da ponovo provri. Procedi se i kada se ohladi dodaje se med, a može se zasladiti javorovim sirupom ili smeđim šećerom.

Mleko, prema ajurvedi, daje telu odžas - imunitet, sreću i zadovoljstvo, koji na najsuptilniji način obezbeđuju njegovo zdravlje. Ako telo ne može da toleriše kravlje mleko, može se zameniti sa kokosovim mlekom ili mlekom od pirinča.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest