Ispijanje čaja je vekovima bila umetnost na Istoku. Ova praksa je počela u Kini, proširila se na Japan, a Britanci su uveli ispijanje crnog čaja sa mlekom i šećerom, što je zapravo osnova čaja zvanog masala.
Tokom vremena u Indiji su piću dodavani začini da bi se poboljšao ukus. Najčešće su dodavali kardamom, koji je pojačavao aromu i potpomagao apsorpciju mleka, a neutralisao je i štetno dejstvo kofeina koji se nalazi u crnom čaju.
Nije samo kardamom začin za ovaj čaj. Tu su i đumbir, karanfilić i crni biber. Oni daju onaj magični neobičan ukus čaju, koji se ne slučajno zove masala, što se prevodi kao mešavina začina. Njihova kombinacija danas zavisi od ličnog ukusa i preferencija.
Međutim, glavni začini u masala čaju su 4 - kardamom, đumbir, crni biber i cimet. Kardamom i đumbir smanjuju sluz, oslobađaju gasove, smiruju stomak, uklanjaju toksine. Crni biber podmlađuje tkiva, a cimet dobro utiče na cirkulaciju krvi i srce.
Masala čaj je antiinflamatorno sredstvo sa dobrim efektom ublažavanja bolova. Dobar je kod prehlade i kašlja, jača imunitet i poboljšava varenje. Tanini u glavnom sastojku - crnom čaju - regulišu pritisak i proširuju krvne sudove. Karanfilić uklanja loš holesterol i sprečava stvaranje plakova. Napitak budi i tonira telo, ali nije za svakodnevnu upotrebu prema Ajurvedi, jer je prejak stimulans.
Možemo napraviti masala čaj kada nam je potreban stimulans i toniranje ili kada smo prehlađeni.
Masala čaj
Potrebno je:
- Litar vode
- 7-8 karanfilića
- 10 zrna crnog bibera
- štap cimeta
- 10 mahuna kardamoma
- 4 kriške svežeg đumbira
- 1/2 kašike crnog čaja
- 150 mililitara svežeg mleka
- Med po ukusu
Prokuvajte vodu u loncu i sa njom kuvajte karanfilić 1 minut. Zatim se dodaju kardamom, cimet, crni biber i đumbir. Kuvajte oko pola sata na laganoj vatri sa zatvorenim poklopcem. Kada se skine sa vatre, dodajte crni čaj i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim se dodaje mleko, vraća se na šporet da ponovo provri. Procedi se i kada se ohladi dodaje se med, a može se zasladiti javorovim sirupom ili smeđim šećerom.
Mleko, prema ajurvedi, daje telu odžas - imunitet, sreću i zadovoljstvo, koji na najsuptilniji način obezbeđuju njegovo zdravlje. Ako telo ne može da toleriše kravlje mleko, može se zameniti sa kokosovim mlekom ili mlekom od pirinča.
Komentari