bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čiste škampi

Kako se čiste škampi

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
210
Škampi

Škampi su vrsta desetokrakog raka. Budući da ih ima dosta vrsta, one žive kako u slanim, tako i u slatkovodnim sredinama.

Morski plodovi i delikatesi su korisne namirnice i zdrave u svako doba godine, ali se najviše konzumiraju leti.

Čišćenje škampi

Škampi su popularan delikates u kulinarstvu i postoje posebne farme gde se ova vrsta raka razmnožava. Što se tiče nutricionističke strane, oni su bogati proteinima, kalcijumom i cinkom, a takođe sadrže i holesterol.

Kada hoćete na spremite škampe, prvo treba da ih očistite od omotača. Međutim, pre samog čiđćenja, potrebno je da škampe potopite u vodu, po mogućstvu u vodu sa ledom.

Salata sa škampima

Dok ih čistite, oni treba da budu ohlađeni. Ako ste kupili zamrznute škampe, onda ih odmrznite u hladnoj vodi - nikako u mikrotalasnoj peći ili rerni.

Jela sa škampima

Na sledeći način se čiste i sirovi i skuvani škampi za salate i jela.

Proces čišćenja počinje tako što im se prvo ukloni glava, tako što prvo jednom rukom uhvatite telo, a drugom rukom glavu škampa.

Blagim pokretima gore i dole vucite telo.

Glava se veoma lako odvaja. Nakon toga se uklanjaju i noge, kao i ljuspe. Obično se zadnja ljuspa, koja se nalazi na repu, ostavlja.

Sledi uklanjanje sluzave žilice, koja se nalazi na leđima. Ona se uklanja tako što se pravi prorez dužinom tel.

Žilica obično ima braon - crnu boju, ali može biti i providna ili žuto - zelenskasta. Čak i da se ne vidi, pošto može bitii providna, vrhom noža se može naći i lako otkinuti.

Škampe dobro operite i oni su spremni za obradu. Postoji dosta recepata za škampe. Oni se mogu jesti kuvani, pečeni, iz tiganja, sa roštilja, kao predjelo i kao glavno jelo.

Takođe, odlični su i za salate. Na našim prostorima su poznati kraljevski škampi. Oni se gaje na posebnim farmama, a ukus im zavisi od načina na koji su odgajani.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest