Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?

Šta izabrati - oradu, brancin ili pastrmku?

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Pomoćnik kuvara
1023
Pastrmka sa pečurkama

Bez ikakve sumnje, morske namirnice su veoma ukusne i korisne. Međutim, kod izbora ribe, uvek se mislimo koju tačno izabrati.

Kriterijumi mogu biti razni, a obično je najvažnija cena ribe i njena veličina. U ovom članku ćemo predstaviti prednosti i mane tri najomiljenije ribe - orada, brancin i pastrmka, kako biste najlakše odlučili.

Orada je mediteranska riba. Ne može se sresti, na primer, u Crnom moru, što je automatski čini skupljom. Na našim prostorima se ova riba dostvlja iz Grčke. U većini velikih prodavnica kilogram orade varira od 700 do 1200 dinara. Jedna cela riba teži oko 2-3 kg.

Orada u foliji

Osim što je skuplja, ova riba je bogata i kalorijama (100 g orade ima 103 kalorije). Takođe, 100 g orade ima 19 g proteina. Masti su oko 3% u 100 g. Prema ovim informacijama se može zaključiti da je orada pogodna za sve one koji drže dijetu ili se pridržavaju posebnog režima ishrane.

Brancin je takođe morska riba, ali za razliku od orade je dosta rasprostranjenija. Kod nas košta od 750 do 1200 dinara. Ova riba je veoma ukusna kada se spremi na pari ili se prodinsta. Ono što je karakteristično za brancin jeste da njegova koža ne mora da se čisti, a ostaje podjednako ukusna i hrskava kada se isprži ili ispeče. U 100 g brancina ima oko 125 kalorija, kao i oko 20 g proteina.

Brancin u tanjiru

Pastrmka je najviše rasprostranjena riba od svih pomenutih. Pasmrka je slatkovodna riba, koja obično obitava u gornjim tokovima reka. Ova riba je uglavnom u pokretu, pa je zato siromašna mastima. Često se naziva i posnom ribom. Ona je veoma bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma važne za srce.

Pastrmka se može serviati kako bez povoda, tako i za vreme praznika, uključujuči i Nikoljdan. Pastrmka se veoma lako može naći u gotovo svakoj prodavnici, gde se inače može kupiti riba, a cena joj se kreće između 450 i 700 dinara. Njena cena je uglavnom odlučujuća, pa je domaćice češće biraju u odnosu na druge dve vribe. Pasrmka je veoma ukusna kada se peče na roštilju, ali i kada se prži. Može se puniti, što će biti pravo iznenađenje, ako očekujete važne goste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji