Tokom prelepih prolećnih praznika, kada meso jedemo koliko nam je volja, kao i uvek, ima nečega što nam može pokvariti zadovoljstvo. I to su bakterije, koje dolaze od mesa, a koje su sposobne da ostanu u telu godinama i da stvore uslove za superpatogene i neizlečive bolesti.
Kako da se ne razbolimo?
Zato treba da se detaljno upoznate sa Ešerihijom koli (Escherichia coli). Ešerihija koli je vrsta bakterije koja se može naći u zemljištu ili vodu, a takođe i u živim organizmima, uključujući biljke i životinje. Ona uglavnom živi u crevima ljudi i životinja i najčešće kao svog domaćina bira čoveka, a ponekada može izazvati bolesti koje za posledicu imaju probleme sa želucem. Ove vrste se prenose putem zarazene vode ili hrane, a može i kontaktom čoveka sa raznim životinjama.
Odakle se možete zaraziti?
Bakterija, koja može izazvati infekciju u ljudskom telu, može dospeti u telo putem nepravilno čuvanih namirnica nezavisno od toga da li su one čuvane kod kuće ili u restoranu. Najčešće se trovanje hranom javlja nakon:
- delimično ili nedovoljnog pranja ruku tokom spremanja hrane
- korišćenje pribora ili serviranja u neopranim tanjirima
- konzumacija majoneza, koji je dugo stajao na neodgovarajućem mestu (nije čuvan u frižideru)
- konzumacija namirnica koje nisu bile termički obrađene na odgovarajućoj temperaturi
- konzumacija sveže morske hrane
- konzumacija nepasterizovanog mleka.
Bakterija može ući u ljudsko telo i ako konzumirate proizvode od mesa, koji su zaraženi tokom procesa njihove proizvodnje.
Možete se zaraziti i putem zaražene vode, a ona može biti i pijaća voda ili u bazenu. Ešerihija koli se prenosi sa čoveka na čoveka, pri rukovanju, od kojih je jedan zaražen.
Osobe koje rade sa životinjama, posebno sa kravama, kozama ili ovcama, izložene su riziku od infekcije.
Ove osobe treba da peru ruke redovno i pravilno.
Saveti kako da se zaštitite od Ešerihije koli
Kako bi se smanjile šanse za pojavu infekcije, koja se javlja kao posledica ešerihije, trebalo bi da obratite pažnju na bezbedno spremanje hrane. Pratite sledeće savete kao prevenciju:
- Uvek perite voće i povrće pre konzumacije
- Čuvajte sveže meso daleko od drugih namirnica
- Nemojte odmrzavati meso u rerni
- Uvek odmrzavajte meso u mikrotalasnoj peći ili u frižideru
- Uvek u frižider stavljajte pripremljenu hranu koja je ostala
- Pijte samo pasterizovane mlečne proizvode i mleko
- Nemojte spremati ako imate dijareju, kako ne biste preneli zarazu onima koji će konzumirati hranu.
Komentari