Tajna brzog metabolizma

Tajna brzog metabolizma

Ako pratimo način na koji na koji naše telo funkcioniše, shvatićemo da je to jedna kompleksna i pametna mašina koja stalno radi. Zna kada da ubrza i kada da uspori svoj rad u zavisnosti od potreba.

Procesi koji se odvijaju u telu su mnogobrojni. Jedan od njih je metabolizam. Pod metabolizmom se podrazmeva mnogo procesa pretvaranja hranljivih sastojaka u energiju. Ona je potrebna za održavanje životnih proces.a

Metabolizam se nekad uspori i razloga za to je mnogo, a rezultat je negativan po telo. Prekomerna težina je najčešći rezultat sporog metabolizma, a on sa sobom nosi red zdravstvenih problema. Dobro je da održavamo brz metabolizam, a to iziskuje da naučimo da telu dajemo prave signale.

Nije teško da postignete uzajamnu vezu sa ritmom tela. Dovoljno je samo da ispunjavate neke lake uslove.

Korišćenje samo korisnih masti prilikom ishrane.

Dobro je da kuvate sa maslinovim uljem. Za korisne masti treba da se konzumira riba koja sadrži omega-3 masne kiseline kao što su avokado, bademi i drugi orašasti plodovi.

Zdrav san treba da bude 8 sati

Tajna brzog metabolizma

San daje mogućnost za potpun odmor, što puni telo za sledeći dan. Tako telo radi sa punim kapacitetom svojih mogućnosti. Kod preteranog umora, metabolizam se usporava, zato što telo šalje sitnal da ne može da radi kako treba.

Način uzimanja hrane

Način na koji uzimamo hranu je veoma važan. Treba da se jede retko i u malim količinama, Na svaka 3-4 sata, organizmu treba da se daju hranljivi sastojci, kako ne bi nagomilavao rezerve.

Izbegavajte drastične dijete

Brzi metabolizam

Pogrešno je shvatanje da stroge dijete skidaju kilograme. To je samo u početku, zato što organizam počinje da gomila rezerve kada oseti nedostatak hranljivih sastojaka i nakon prestanka sa dijetom se dobija novo, drastično gomilanje težine zbog nagomilanih masti.

Potreba za vodom

Telu je potrebno 2-3 litre vode na dan. Prema jednom istraživanju na metabolizmu, kod unosa 200 ml vode proces se pojačava sa 30 posto nakon 10 minuta, a pik mu je nakon oko pola sata. Zato specijalisti savetuju da se količina vode na dan rasporedi u porcijama od po 200 ml i da se uzima ravnomerno tokom celog dana.

Odgovarajuća hrana za brz metabolizam

Ishrana ima važnu ulogu u radu metabolizma. Postoji mnogo namirnica koje deluju pozitivno, ubrzavaju metabolički proces. To su : kakao, crna čokolada, laneno seme, slatki krompir, avokado, ljuti začini, beli luk, mahunarke, bademi, jabuke, limun, maslinovo ulje, pileće meso, ovsene pahuljice, spanać, prokelj i voda.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji