Kako da napravimo hrskavog pohovanog šarana

Pohovani šaran

Da bi riba bila hrskava i neodoljiva, od velikog je značaja kako ćemo je pohovati. Postoji nekoliko zlatnih pravila koje treba da poštujete prilikom pripreme ribe koja je tradicionalna za Nikoljdan.

Preporučuje se da se za pohovanje koristi malo šaran. Nakon što očistimo ribu, isečemo je na porcije, obavezno posolimo.

Postoje mnoge razlike kod pripreme šarana. Jedna od njih je priprema u marinadi. Ona može biti pripremljena samo od soli i sveže isceđenog soka od limuna.

Ostavljamo ribu da odstoji ne više od 20 minuta. Druga varijanta je da natrljamo komade lukom, isečenom na kriške, u kome je dodat sok od limuna.

Komade mesa potapamo u brašno u koje dodajemo malo soli. Postoji nekoliko na čina za pripremu smese za pohovanje. Tradicionalni su samo u brašno, kao i sa brašnom i jajima.

Kombinovano pohovanje uključuje brašno, jaja i ponovo brašno. Možete eksperimentisati i dodati u brašno mrvice od hleba ili izmrvljeni aromatični začin (na priprem majčinu dušicu).

Pohovana riba

Od posebnog značaja je temperatura masnoće u kojoj ćete pržiti šarana. Obavezno je da bude dobro ugrejana.

Visoka temperatura je razlog zašto smesa za pohovanje odmah počne da se prži, na taj način se čuva sočnost sastojka. Ako masnoća nije dovoljno topla, onda će se riba natopiti i počeće da se kida.

Drugo glavno pravili je prilikom postavljanja u riganj sa toplom masnoćim, komade ređamo zbijeno jedno do drugog. To će učiniti pripremljenog šarana još ukusnijim i sočnijim.

Ni u kom slučaju nemojte žuriti i stavljati komade jedno na drugo. To će dovesti do raspadanja komade. Isto nije dobro da posuda u kojoj pržite bude poklopljena. Pržena pohovana riba se jede odmah nakon vađenja.

Serviranje krije neke detanje. Nakon što izvadite parčiće iz tiganja stavite ih u posudu sa ubrusom da se ocedi višak masti. Ako držite do estetike, lepo je da u tanjir stavite dva-tri lista zelene salate.

Stavite pažljivo prženu ribu i ukrasite limunom, isečenim na četvrtine po dužini. Po želji možete dodati i isečen peršun.

Jedan od najodgovarajućih dodataka za pohovanog šarana je prženi ili sotirani krompir, kao i naravno kiseli kratavčići.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji