Štetna hrana kod Hašimota

Brašno

Hašimoto tireoditis je autoimuno oboljenje, kod koga imunitet napada štitnu žledu kao strano tkivo. Najčešće se sreće kod žena srednjih godina.

Nakon postavljanja dijagnoze kod lekara, bolesnici treba da se podvrgnu odgovarajućem tretmanu, odgovarjućem za njhovo stanje lečenja. To uključuje unos lekova i strog režim ishrane.

Istina je da ako damo telu mogućnost da efikasno odvaja višak otpadnog materijala, nezavisno u kom smeru je bilo odstupanje, ravnoteža se vraća bez potrebe za hormonskom terapijom. Ustvari, sve više endokrinologa pokušava da se izbori sa tireodit hašimotom pravilnom ishranom.

Ako ostanemo 2-3 nedelje na odabranoj sirovoj ishrani - razno voće, povrće (uključujući sokove i smuti) i orašaste plodove, nakon toga se 10 dana granimo sa dodtkom dinstanog povrća, žitarica, mahunarki uz to, bez soli i masnoće, poboljšanje je odmah vidiljivo.

Naravno, pre nego što se upoznate koja hrana može blagotvorno da utiče na ovu bolest, prvo treba da znate koji su sastojci popuno obratni kod hašimoto tireoditisa da biste ih izbacili iz vašeg menija.

Šećer

Zabranjeno i opasno je belo brašno i dodatak šećera. Ne treba da uzimate mlečnu čokoladu, bombone, slatkiše, glazuru, bezalkoholna pića. Umesto šećera konzumirajte steviju.

Izuzetno je važno da se u meniju ne sadrže konzervansi - kada kupujete treba pažljivo da čitate etiketu. Meso, voće i povrće je poželjno da potopite 15 minuta u posoljenoj vodi - na 1 l vode 1 kašičica soli.

Nema katergoričkih rezultata istraživanja, ali se prihvata da kod ljudi, koji boluju od hašimoto tireoditisa, treba da se ograniči konzumiranje hrane koja sadrži gluten.

Gluten je protein, koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i ovsu. Specijalisti smatraju da njegova upotreba treba da se svede na minimum zbog strukturne sličnost između antigena glutena i tkiva štitne žlezde.

Dobro je da se smanji količina unosa kafe ili da se prestane. Kofein stimuliše odvajanje velike količine kortizola - hormona nadbubrežne žlezde koja u visokim nivoima suzbija rad štitne žlezde.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji