Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Đumbir

1. Poboljšava varenje

Đumbir sadrži vitamine A, B6 i K koji blagotvorno deluju na crevnu apsorbciju. Deluje kao balzam, zato što njegova eterična ulja čuvaju sluzokožu želuca i na taj način sprečavaju stvaranje gastritisa i čireva.

2. Smiruje mučninu

Stimuliše žučnu kesu, tako što reguliše sekreciju žuči i na tajn način se izbegava dosadni želudačni refluks, koji se stvara zbog viška kiseline. Sirćetni ekstrati i etanolov sadržaj reguliše grčeve u želucu. Đumbir je odgovarajuć u borbi sa morskom bolešću i u malom dozama može biti veliki pomoćnik trudnicama.

3. Ublažava bolove u mišićima i zglobovima

Đumbir

Đumbir, kao moćan lek protiv upala, smanjuje bol i otok kod ljudi koji pate od artritisa i bolova u mišićima.

4. Sprečava prehlade i infekcije

Otpušta sluz i pomaže kod čišćenja bronhi, smiruje disajne puteve. Ima antiseptično i protivupalno dejstvo i pomaže u borbi sa upaljenim grlom, faringitisom i traheitisom. Stimuliše imunitet tako što sprečava infekcije i olakšava njegovo izglečenje.

5. Ubrzava metabolizam

Metabolizam

Koren žumbira ima termogeno dejstvo, proizvodi toplotu koja aktivira procese koji šire krvne sudove, varenje hrane i stimuliše jetru. Ima moć da aktivira metabolizam i da stimuliše veći broj kalorija i da se na taj način gubi težina.

6. Pomaže da se osećate manje naduti i učestvuje u borbi protiv celulita.

Đumbir stimuliše limfni sisetem i kontroliše zastoj tečnosti, deluje kao diuterik, što smeta staranju i gomilanju celulita.

7. Pobolšava cirkulaciju

Deluje kao dilatantna tečnost, pomaže i stimuliše cirkulaciju. Pobolkšava zdravlje krvnih sudova.

8. Đumbir daje više energije

Energija

Bogat je vitaminima C, A, E i antioksidantima, koren deluje kao tonik i idealan je u stanju umora i izmorenosti. Koristi se kao začin. Olakšava upikanje hranljivih sastojaka, korisnih za naše telo.

Sveže izrendan koren đumbira koristite u omiljenim jelima. Dodajte ga pred kraj kuvanja da bi dao prijatan ukus i svežinu On se stavlja i u slane i u slatke recepte, ali je idealan i za pripremu osveđavajućih napitaka i čajeva.

Ako ipak ne možete da nađete svež đumbir, možete nabaviti đumbir u prahu.

Pogledaj više

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji