bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo jujubu

Kako da osušimo jujubu

Jujuba

Jujuba ili još kineska urma je jedna od najkorisnijih voćki, ali malo nas zna o njenom korisnom daru prirodi. Jujuba se može sušiti tako da se njeni korisna svojstva povećaju.

Jujuba može dugo da ostane u svežem stanju. Voće treba dobro da se osuši da bi mogao da se čuva i da se konzumira duže vremena.

Sušenje jujube dosta liči na sušenje urmi i nije slučajno nazvana kineska urma.

Kada se jujuba osuši, vizuelno dosta liči na urme i može i da se jede, ali i da se kuva.

Nabrana jujuba treba da se opere pre sušenja. Oštećene plodove ne treba sušiti, kao ni one sa granjem i lišćem.

Prvi korak je da se jujuba skuva na pari. Sipajte vodu u veliku duboku šerpu i preko nje stavite manju sa jujubom.

Nakon što odaberete dobro voće za sušenje, treba da ih stavite u manju šerpu i pokrijete vodom - potrebno je samo da pokrijete voće vodom, a ne da punite šerpu tečnošću.

Slatko od jujube

Poklopite manju šerpu voćem i stavite na paru. Ostavite vodu iz duboke šerpe da provri. Za to je potrebno oko 20 minuta.

Nakon što voda provri, pregledajte voće da li je dovoljno mekano i ako jeste, skinite poklopac i pospite sa pola šolje šećera. Nežno promešajte voće i šećer dok se šećer potpuno ne rastvori.

Sklonite jujubu sa tople ringle i ostavite da se ohladi.

Nakon što se voće ohladi, najbolje da ga sušite u dehidratoru na temepraturi od 60 stepeni Celzijusa. Cene uređaja na našem tržištu su različite. A najbolje je da sušite u njemu.

Ako nemate ovaj uređaj, možete da nastavite sa procesom sušenja u rerni, poređajte voće u pleh u obliku rešetke, pazite da ne dodiruju jedna drugu.

Podesite rernu na 60 stepeni i ostavite jujubu da se suši.

U dehidratoru voću treba 24 sata da se potpuno osuši.

Čuvajte suvo voće u kesama na sobnoj temperaturi. Rok trajanja im je jedna godina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji