Namirnice koje će poboljšati zdravlje debelog creva

maline pomažu za zdravlje debelog creva

Pravilno varenje je od ključnog značaja za zdravo telo, a debelo crevo je od suštinskog značaja za ovaj proces. Debelo crevo je poslednja stanica sistema organa za varenje, s obzirom da izbacuje otpatke iz tela nakon što apsorbuje hranljive materije iz konzumirane hrane.

Postoji mnoštvo bolesti, koje su povezane sa nezdravim stanjem debelog creva. Uprkos tome, potpuno je moguće da održavate dobro zdravlje debelog creva, pomoću dodavanje nekih namirnica u vašu ishranu.

U ovom članku smo izabrali 6 namirnica koje će odmah, čim počnete da ih konzumirate, poboljšati zdravlje debelog creva.

Maline

Vlakna su veoma važna za stanje debelog creva. Svi znamo da je veliki broj voća bogat vlaknima. Iako vlakna možete dobiti iz jabuka, borovnica ili pomorandži, maline su jedan od najboljih izvora vlakana, 120 grama malina sadrži otprilike 8 grama vlakana. Možete uživati u njima kada su u sirovom stanju, ali i u obliku slatka od malina.

Sočivo i pasulj

mahunarke

Sočivo i pasulj su takođe dobar izbor hrane sa visokim sadržajem vlakana. Tražite odgovarajući recept za ručak ili večeru? Supe i gulaš su ukusni i hranljivi načini na koji ćete mahunarke uključiti u vašu dijetu. Odlične namirnice za poboljšanje zdravlja debelog creva.

Kiselo mleko

Kiselo mleko sadrži aktivne bakterije, koje pomažu u balansiranju dobrih i loših bakterija za održavanje dobrog celokupnog zdravlja gastrointestinalnog sistema. Osim toga, sadrži visok nivo kalcijuma, koji smanjuje rizik oboljenja debelog creva.

Braon pirinač

braon pirinač ima mnogo vlakana

Možda ste čuli da je braon pirinač hranljiviji od belog, ali da li znate da on može da vam pomogne u zaštiti debelog creva? Braon pirinač i druge integralne namirnice smanjuju rizik od pojave raka debelog creva. Braon pirinač je takođe sjajan izvor vlakana.

Losos

Da li ste ljubitelji morskih plodova? Prema nekim proučavanjima omega-3 masne kiseline koje se nalaze u većem delu riba, mogu da smanje upalu i da poboljšaju funkcionisanje ćelija debelog creva.

Pridržavanje raznovrsne ishrane, bogate voćem, povrćem, integralnim žitaricama, pasuljem i ribom, bez sumnje će vam pomoći da održite zdravlje debelog creva idealnim.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji