bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Korisna svojstva šitake pečuraka

Korisna svojstva šitake pečuraka

Koristi od šitake pečuraka

Ne može da se kaže da su šitake pečurke tipične za naš kraj. Istina je da su one skoro postale popularne - zbog ulaska internacionalnih sastojaka u domaću kuhinju. Međutim, njihova popularnost je opravdana - zato što one imaju izuzetnu korist po naše zdravlje.

Kakve su ove pečurke? One su poreklom iz istočne Azije. Oko 83 % proizvoda se gaji u Japanu, ali poslednjih godina se proizvode u SAD-u, Singapuru, Kini, Kanadi.

Danas se one mogu naći sveže, suve, čak i obliku dodatka. Slično kao i ostale pečurke, i šitake su niskokalorične i bogate vlaknima. Osim toga one sadrže velike količine vitamina B i korisnih materijala kao što su selen, mangan, cink, bakar.

Šitake pečurke imaju mnogo koristi za zdravlje. Smatra se da poboljšavaju zdravlje srca, zato što sadrže tri sastojka koji snižavaju nivo holesterola u krvi. Puder od šitake pečuraka služi sa prevenciju visokog krvnog prtiska.

Šitake

One poboljšavaju rad imuniteta. Obično doza od 2 šitake pečurke dnevno je dovoljna da bismo osetili ovaj efekat. Ustanovljeno je da ova doza smanjuje nivo upale u testo, a imuni markeri se poboljšavaju. Naučnici veruju da je to zbog nivoa polisaharida u pečurki.

Šitake sadrže i sastojke sa potencijalnim antikancerogenim svojstvima. Primer sa polisaharidima. I još - u istočnoj medicini jedan od ovih saharida se ubacuje zajedno sa hemoterapijom i drugim terapijama, da bi poboljšao rad imuniteta i kvalitet života ljudi sa nekim vrstama raka.

Među drugim potencijalnim svojstvima - ove pečurke obećavaju antibakterijske, protivvirusne i protivgljivičnee efekte. Oni jačaju i kosti, zato što su pečurke jedinji biljni izvod vitamina D u prirodi.

Međutim, njihov nivo zavisi od načina na koji su šitake i druge vrste pečuraka odgajene. Važno je da znate da šitake osiguravaju samo vitamin D2. Vitamin D3, koji je mnogo važan za naše telo, možemo da nabavimo kroz masnu ribu i druge životinjske proizvode.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji