Kuvanje na pari - sve koristi za zdravlje

Kuvanje na pari - sve koristi za zdravlje

Kuvanje na pari je izuzetno jednostavan i koristan način za pripremu hrane. Poslednjih godina ova metoda postaje sve popularnija, ali su i drevni kinezi kuvali tako.

Koje su sve koristi za zdravlje od kuvanja na pari?

Pripremljeni na ovaj način, sastojci sačuvaju sva svoja korisna svojstva, pošto su obrađeni samo uz pomoć pare. Oni čuvaju mineralne soli i ne upijaju vodu. Upotreba masti nije potrebna kod ove metode, osim što je zdrav, čuva vašu kuhinju od dosadnog mirisa.

Kada čujemo Kuvanje na pari, povezujemo ga sa poštovanjem nekih specijanih režima ishrane ili profilaktika od nekih bolesti, ali to ne treba da bude tako.

Ono se slobodno može pretvoriti u vašu svakodnevicu, pošto je jedini način da sačuvate sve minerale i vitamine u hranljivim sastojcima.

Na pari možete prirpemiti skoro svo povrće, meso, morske plodove i žitarice. Postoje i takvi proizvodi, za koje nije preporučljivo da se obrađuju na taj način. To su testenina i pečurke.

Obično prilikom kuvanja veći deo korisnih svojstava ostaje u vodi. Priprema hrane na pari olakšava rad organa za varenje i ima neverovatan miris.

Kuvanje na pari ne iziskuje veliku investiciju. Sve što vam je potrebno je šerpa sa vodom i metalni đevđir. Naravno, postoje i specijalne šerpe i uređaji za kuvanje na pari koje možete kupiti ako odlučite da se hranite zdravo.

Da biste sačuvali najkorisnije sastojke i da biste postigli najbolji ukus, preporučuje se da smanjite vatru kad voda provri.

Pripremanje hrane na pari

Kuvanje na tihoj vatri je najbolji način termičke obrade. Važno je da znate koliko minuta treba da se obrađuje svaki sastojak da bi se sačuvala korisna svojstva.

Ako predugo držite hranu na pari, ona može izgubiti cenjene sastojke. Oni koji žele na internetu mogu naći tablice u kojima su navedeni minutu i koliko je svakom proizvodu potrebno da se prirpema na pari. Važno je da napomenom da vreme pripreme nije isto ka ovreme kuvanja ili pečenja.

Hrana pripremljena na ovaj način ima najmanje kalorija, zato se preporučuje od strane mnogih dijetologa. Po njihovom mišljenju, hrana pripremljena na ovaj način poboljšava zdravlje noktiju, kose i kože, zbog činjenice da sastojci u sebi čuvaju sve vitamine i minerale.

Ako vam je potrebna brza i zdrava promena, nemojte se dvoumiti da počnete da pripremate hranu na ovaj način, imajte u vidu gore navedene koristi od kuvanja na pari. Metoda ne iziskuje dodatno vreme ili investiciju, tako da lako možete poboljšati zdravlje, dovoljno je da postoji želja.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji