Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Najkorisnije jesenje čorbe i supe

Najkorisnije jesenje čorbe i supe

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Najkorisnije jesenje supe i čorbe

Čorbe i supe su korisna i hranljiva jela i dobro je da redovno budu za našim stolom. Posebno tokom hladnih dana jeseni i zime, kada zagrevaju i leče prehladu.

Najbolja opcija za supu i čorbu je odabir proizvoda koji sazrevaju u sezoni. Ovakav izbor zasićuje telo vitaminima i mineralima koje imaju sveži proizvodi, a istovremeno jača imunološki sistem i štiti od virusnih infekcija.

Brokoli, karfiol, kupus, šargarepa, praziluk, bundeva - jesenje povrće, puno je korisnih supstanci, i može se koristiti za pripremu raznih recepata za jesenje čorbe.

Evo nekoliko malo neobičnijih, ali vrlo korisnih predloga za ukusnu jesenju čorbu.

Krem supa sa graškom, šargarepom i lukom

Jesenja čorba od graška

Potrebni proizvodi:

- 1/4 kg grašak iz konzerve

- 1/4 l svežeg mleka

- 1 luk

- 2 kašike maslaca

- 2 čena belog luka

- 1 šargarepa

- so, biber, paprika, peršun

Priprema:

Šargarepa i luk se sitno iseckaju, beli luk se izgnječi, a grašak se ocedi i opere. Zagrejte maslac u šerpi i u njemu propržite beli luk. Posle 5 minuta dodajte grašak. Mešajte da grašak upije aromu belog luka, a zatim dodaje 600 mililitara vode. Nakon što voda proključa, dodajte šargarepu, luk i začine. Kuvajte sve još 10 minuta. Nakon što ste sklonili sa vatre, dodajte mleko i usitnite smesu blenderom. Poslužite u tanjirima za supu sa peršunom na vrhu. Mogu se dodati i krutoni.

Jesenja čorba

Čorba od bundeve, jabuke i avokada

- 300 grama bundeve

- 1 jabuka

- 1-2 šargarepe

- 1/2 avokada

- 2 kašike maslinovog ulja

- prstohvat cimeta i kardamoma

- So po ukusu

- Pečeno zdrobljeno seme bundeve ili suncokreta

Priprema:

Bundeva se kuva i ispasira. Šargarepa i jabuka se takođe skuvaju i ispasiraju. Svi proizvodi se pomešaju u posudi i doda se vrela voda do željene gustine čorbe od bundeve. Začinite začinima po želji. Poslužite ovu mirisnu jesenju čorbu ukrašenu mlevenim semenkama. Može se ukrasiti komadima pečene jabuke.

Krem supa od kestena

Jesenja čorba od kestenja

Potrebni proizvodi:

- 1 kg kestena

- 1 luk

- 1 glava celera

- 1/2 šolje pavlake za kuvanje

- Peršun

- so i biber po ukusu

Način pripreme:

Kesten rasecite da ne pukne i skuvajte u slanoj vodi. Oljuštite kesten i izgnječite ga viljuškom. Luk i celer dinstajte na malo masnoće. Dodajte kestenje i prelijte sa 5 šolja vrele vode. Nakon što proključa, začinite čorbu solju i biberom i dodajte peršun. Nakon što ste sklonili sa vatre, postepeno dodajte pavlaku, pazeći da se ne zgrudva. Procedite i poslužite čorbu toplu.

Druge ukusne i lagane supe i čorbe koje preporučujemo da probate su:

- čorba od karfiola;

- čorba od spanaća;

- supa od luka;

- čorba od tikvica;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest