Da napravimo sušeno meso

Suva mesa

Šta god ko da kaže, domaće je domaće. A domaće sušeno meso je delikates koji ne može da zameni bilo koje drugo kupljeno meze. Samo ako ga napravite kako treba, razume se. Evo kako:

Domaći file

Neophodni sastojci:

Svinjski ili teleći ribić, bonfile; 1 kg morske soli; beli luk; biber, aleva paprika, čubar, origano (po želji); 20-50 ml sirćeta; voda (tek toliko da pokrije meso)

But od jelena

Način pripreme:

Ribići ili bonfile se očiste dobro od masnoće i poravnaju se. Stave se u posudu i dobro se posole. Ostave se tako 24 časa. Nakon toga se operu i stave na sat, sat i po u vodu sa sirćetom koja prekriva meso. Kad odstoje, operu se i stave na provetrivo mesto. Posle sat vremena namažu se dobro prethodno istucanim belim lukom.

Pomešaju se biber, aleva paprika i čubar (i drugi začini, ako želite) u kesi (spram ukusa) i dobro se izmešaju. Nakon toga sipaju se na novine i parčići mesa se uvaljaju u začine nakon čega se istresu da spadne nepotrebno. Pravi se rupa u fileu i provuče se vrpca kroz nju. Zakači se na provetrivo i sigurno (od mački i drugih životinja) mesto.

Posle 1-2 nedelje je gotovo (u zavisnosti koliko volite da je mekano). Kad se skinu stave se u kese i čuvaju u zamrzivaču. Vade se iz zamrzivača 15-20 minuta pre konzumacije.

Druga varijanta:

Meze

Ribići odstoje u morskoj soli 24 časa, nakon čega se čiste od nje - najbolje je da se operu. Nakon toga se popare u kipućoj vodi 2-4 minuta (dok meso ne pobeli) i izvade se. Ostave se da se malo ocede i uvaljaju u začine po ukusu (čubar, biber i aleva paprika, kumin). Kad začini potpuno prekriju meso, uviju se u papir i stave u frižider da se osuše. Prednost ovog metoda je što su brže spremni za jelo, posebno ako su isečeni na parčiće.

Ako ne želite da koristite začine, recept za vas je:

Neophodni sastojci:

Koristi se goveđe meso od mršavijih životinja.

Način pripreme:

Govedina se iseče na krupnije komade, koji se kuvaju u slanoj vodi dok napola ne omekšaju. Izvade se, ostave da se ocede, stave u posude i suše 2-3 puta u slaboj pećnici dok se potpuno ne osuše.

Osušeno meso se čuva na suvom mestu u platnenim torbama. Pre kuvanja se potope u vodu. U jela koja se sa njim spremaju ne stavlja se so.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji