Hrana koja steže i olakšava

maline-i-kupune

Deca često pate od zatvora ili pokvarenog tomaka i razlog se obično krije u tome što njihovi sistemi za varenje i odvođenje hrane nisu još dovoljno razvijeni i dosta su osetljiviji nego kod odraslih ljudi. Ali kad govorimo o deci, možemo da izbegnemo lekove i da se oslonimo na hranu - da je biramo pažljivo da se ne bi dogodili nepredviđeni problemi.

Kakvu hranu da dajemo detetu ako pati od zatvora?

Ima nekoliko stvari koje će skoro garantovano pomoći mališanu da se oslobodi od nagomilane hrane u organizmu. Razume se, taj problem se često sreće i kod odraslih, kojima sledeći predlozi takođe mogu da pomognu.

Rastvorite jednu kašiku meda u čaši tople vode i popijte je - najbolje bi bilo ako možete to da uradite ujutru na prazan stomak. Drugi način za olakšavanje je da jedete nešto od sledećeg:

salate

Voće (opet na prazan stomak) - kruške, šljive, trešnje, kupine, dudinje, smokve, grožđe, pomorandže, mango, papaju, bundevu, breskve, urme, lubenicu, dinju, suve kajsije.

Povrće - spanać, luk, zelenu salatu, paradajz, kupus, karfiol, masline, rotkvu, cveklu, krastavce. Ako više volite kuvanu hranu jedite pasulj, sočivo, grašak, ali ni u kom slučaju s belim hlebom - kod sličnih problema, kao što je zatvor pređite na integralni.

Kakvu hranu da jedemo ako patimo od stomačnih problema?

Da bi ste se spasili od stomačnih problema možete da napravite esenciju od nane. Ugrejte vodu i kad provri dodajte 2-3 kašike nane, sklonite s ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon toga popijte čašu s esencijom. Dobro je poznat i metod s prepečenim belim hlebom, ali ako ne želite da pribegavate takvim merama dajte detetu da jede nešto od sledećeg:

voće

Voće - banane i borovnice

Povrće - krompir (najbolje kuvani), šargarepu, izbegavjte da pijete sok od ovog povrća, jer će imati suprotni efekat.

Druge namirnice - pirinač, sir, šećer, špagete, dečije kašice, kao i kuvana jaja.

Ima i hrane koja na različite organizme deluje na različit način - kod nekoh ljudi olakšava, a kod drugih zatvara. Takvi su kiselo i sveže mleko.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji