bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tri vrste namirnica koje izazivaju rak želuca

Tri vrste namirnica koje izazivaju rak želuca

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Štetne namirnice

Najnovije zabrinjavajuće podatke je saopštila Svetska organizacija za ispitivanje bolesti raka pri Američkom institutu za zdravlje. Ispitivanja su pokazala koje tri vrste namirnica su najčešći uzročnici pojave raka želuca.

To je ustanovljeno nakon 89 sprovedenih ispitivanja, koja su obuhvatila 17.5 miliona ljudi širom sveta. Ispitivanja su pokazala da je ključni problem taj što ljudi, konzumirajući tri vrste namirnica, gube osećaj za meru i postaju zavisni.

Vremenom to utiče na normalno funkcionisanje želuca i često se dešava da osobe, koje konzumiraju ove vrste štetnih namirnica, mogu imati rak želuca.

Ova smrtonosna bolest se udružuje sa prisustvom prekomerne težine, gde se čak javlja da je prekomerna težina posledica nedostatka kontrole u konzumaciji sledećih namirnica.

Alkohol

Više od tri pića na dan vode do pojave rizika od pojave raka želuca. U ovom slučaju se podrazumevaju sve vrste alkohola - vino, pivo i kokteli.

Kobasice

Preterivanje u konzumaciji alkohola se prvo odražava na metabolizam, koji se usporava, pa iz tog razloga zavisnici polako dobijaju na težini.

Opasne promene u organizmu ne prestaju, pa ako se ne preduzmu zmere, može doći do pojave raka želuca.

Prerađeno meso

Slanina, salame i sve vrste dimljenog mesa takođe mogu izazvati pojavu raka želuca, ako se konzumiraju bez ikakve mere. Često se prerađenom mesu dodaju nitrati i konzervansi, koji se gomilaju u organizmu, pa utiču na normalan rad sistema za varenje.

So

Prema ispitivanjima, konzumacija 50 g prerađenog mesa povećava rizik od pojave raka želuca za 18%.

So

Ispitivanja su pokazala da rak želuca može prouzrokovati i Helicobacter pylori. Ona izaziva zapaljenje, koje vremenom postaje hronično i podstiče stvaranje tumora. Ova bakterija se često javlja kao posledica prevelike konzumacije soli.

Ispitivanja su pokazala da više od 5 g soli u roku od 24 sata nas izlaže riziku od pojave raka želuca.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji