bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Đumbir - koje su negativne posledice zbog njegove nepravilne upotrebe

Đumbir - koje su negativne posledice zbog njegove nepravilne upotrebe

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2k
Đumbir

Đumbir spada u najstarije biljke koje čovečanstvo poznaje. Prvi podaci o korišćenju đumbira u kulinarstvu i medicini su stari oko 5000 godina. U nekim azijskim zemljama se koristi u proizvodnji mnogih lekova, a sve to zahvaljujući lekovitim svojstvima koje ova biljka poseduje. Đumbir je trenutno biljka koja se najviše koristi u celom svetu. Kao jedna od najneophodnijih biljaka, đumbir se koristi i u drevnoj indijskoj medicini - ajurvedi. O korisnim svojstvima đumbira se dosta priča i u istočnoj medicini, odakle se može shvatiti koliko je ova biljka važna.

Prema ajurvedi, đumbir se koristi kao dodatak ishrani širokog spektra, a i njegov karakter je univerzalan, pa je veoma koristan za ljudski organizam, posebno za sistem za varenje i metabolizam, koji se u ovoj vrsti medicine smatraju ključnim. Ako se hrana konzumira na pravilan način, nju telo prerađuje i usvaja, a da pritom ona ne izaziva nikakve toksične efekte ili da ima neke negativne posledice. Međutim, ako se desi sasvim suprotno, tada đumbir sprečava ovo štetno i toksično dejstvo i koristi se u borbi protiv ovakvih štetnih posledica u telu. Đumbir se koristi u bobri protiv toksičnih efekata i njegova upotreba je veoma sprostranjena u Indiji i Kini.

Kao i svaka druga namirnica, đumbir takođe ima svoje negativne strane. Đumir prvobitno negativno utiče na sistem za varenje. Prekomerne količine đumbira mogu izazvati pojavu kiselina u želucu, dijareju, da prouzrokuje iritaciju u usnoj duplji, osećaj neprijatnosti u želucu, meteorizam, mučnine i povraćanje.

Sirup sa đumbirom

Neželjene posledice prekomerne upotrebe đumbira se mogu ublažiti lekovima. Negativna posledica od prekomerne konzumacije đumbira, koja se nešto ređe sreće, je blokiranje hrane u crevima, a uzrok tome jeste to da se đumbir prethodno nije dobro sažvakao. Osobe koje imaju čir na želucu ne bi trebalo da konzumiraju đumbir.

Đumbir ponekad koriste trudnice za ublažavanje jutarnje mučnine. Prema tvrdnji eksperata, međutim, konzumiranje samo 1 grama đumbira više od dozvoljene doze može dovesti do problema prilikom porođaja. Prekomerna doza može uticati na hormone bebe, da izazove krvarenje, pa čak i abortus. U poslednjim nedelčjama trudnoće ni u kom slučaju ne treba uzimati čaj od đumbira.

Đumbir vodi do snižavanja nivoa šećera u krvi. Preporučuje se da se nakon njegove konzumacije odmah izmeri nivo šećera u krvi. Ako se primeti sniženje šećera, odmah treba popiti ili pojesti nešto slatko, što će uticati na povišenje šećera.

Nakon đumbira se podstiče cirkulacija i zfruđavanje krvi, pa se tako povećava brzina proticana krvi. Osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi bi trebalo da budu pažljivi i da ne preteruju sa konzumacijom đumbira. Osobe, koje bi trebalo da imaju neku operaciju, ne bi trebalo da konzumiraju đumbir najmanje 2 sedmice pre operacije.

Želudac

Postoji velika mogućnost da prekomerne količine đumbira izazovu aritmije, što je ujedno i jedan od najopasnijih neželjenih efekata đumbira. Prema naučnim ispitivanjima, đumbir je jedan od glavnih sastojaka gaziranih napitaka, pa se može naći gotovo u svakom napitku koji konzumiramo. Ovakav način konzumacije đumbira može izazvati aritmije kod osoba koje prekomerno konzumiraju ggazirano.

U isto vreme, konzumacija đumbira vodi do povećane sekrecije žuči. Kako stručnjaci tvrde, osobe koje imaju probleme poput kamena u žuči, trebalo bi da izbegavaju đumbir. Ako ipak na neki način konzumiraju koren đumbira, onda bi to, svakako, trebalo biti u umerenim količinama.

Takođe, đumbir može međusobno delovati i sa lekovima za smirenje, pa to može usporiti oporavak nakon operacije ili povećati postoperativno krvarenje. Ako se dnevno konzumira 5 ili više šolja čaja od đumbira, to može dovesti do glavobolja, povraćanja, dijareje, vrtoglavice, aritmija, želudačnih kiselina i nesanice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji