bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako sa čuvamo i konzerviramo kiseljak?

Kako sa čuvamo i konzerviramo kiseljak?

Kiseljak

Kiseljak pripada porodici troskota i veoma je blizak rođak spanaću i zelju. Ova biljka se nepravedno potcenjuje, jer u stvari predstavlja veoma ukusnu i korisnu namirnicu. Koristi po zdravlje čoveka nisu samo par, već dosta. Ovo lisnato povrće poboljšava vid, usporava procese starenja, ublažava probleme sa kožom, jača imuni sistem i poboljšava varenje.

Takođe, pomaže u jačanju kostiju, poboljšava cirkulaciju, povećava energiju, pomaže u sprečavanju pojave raka, snižava krvni pritisak, povećava apetit, štiti od dijabetesa, jača srce i poboljšava rad bubrega.

Kiseljak može obezbediti značajne količine vlakana, ima veoma malo kalorija, gotovo nema masti i sadrži male količine proteina. Što se tiče njegovog sadržaja, u njemu ima vitamina A, vitamina B6, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i kalcijuma.

Ako ćete koristiti kiseljak u roku od dan-dva, držite ga uvijenog u kesici ili u nekoj kutijici u frižideru. Poželjno je da je izolovan, kako ne bi poprimio mirise drugih namirnica, koje se nalaze u frižideru.

Ako ga hoćete čuvati duže vreme, onda ga operite, osušite i uvijte listove u papirne kese, pa ga onda stavite u plastičnu kutiju. Papirne kese će upti suvišnu tečnost, a listovi će ostati suvi, ali će u isto vreme biti u dovoljno vlažnoj sredini.

Zamrznuti kiseljak je odlična namirnica. Da bi ste ga zamrznuli, prvo operite listove i onda ih ostavite da se u potpunosti osuše. Možete ih poređati na ubrus.

Nakon toga isecite listove kao za čorbu. Stavite ih u kesice, pa u zamrzivač. Kada se tako zamrzne, kiseljak može stajati u frižideru do nekoliko meseci. Najbolje je što se u kesi gde se on nalazi mogu dodavati i razni zeleni začini. Tako se dobija i mešavina za jelo.

Kiseljak

Druga varijanta za čuvanje jeste da se listovi kiseljaka prodinstaju sa malo maslaca. Dobijeno pire zamrznite, pa ga možete dodavati čorbama ili supama.

Takođe, postoji mogućnost da se kiseljak konzervira. Za to je potrebno da se ubrani kiseljak očisti i opere. Mokar se stavlja u tegle, koje se zatim dobro zatvaraju. Sterilizuje se sat vremena, dok se ne pojavi sok. tegle se okreću, dok se ne ohlade, a zatim ih treba odložiti na tamno i hladno mesto. Pre nego što napunite tegle, možete da izblanširate listove kiseljaka.

Rejting

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji