Kako da koristite steviju

Stevija

Stevija je zamena za šećer i ne sadrži kalorije. Dobija se od istoimene biljke. Stevija je popularna kod ljubitelja zdrave ishrane, kod dijabetičara, jer ne povišava šećer u krvi, ali i kod onih koji drže određene dijete. Eto kako je možete koristiti i u svojoj kuhinji.

Prvi način - korišćenje stevije u tečnom stanju ili u prahu

Stevija se može koristiti u prahu ili u tečnom obliku. Koristite čiste kapi stevije. Možda je najpopularniji način da se stevija koristi upravo u tečnom stanju. Nekoliko kapi stevije se mogu koristiti kao zamena za 1-2 kašike belog šećera. Koristite kapi stevije za napitke (vruće ili hlade), soseve, salate ili čorbe. Stevija može da ima malo gorak ukus. Eksperimentišite sa brojem kapi, da biste dobili optimalnu slatkoću.

Drugi popularni način za korišćenje stevije jeste njen čisti oblik u prahu. Stevija u ovakvom obliku podseća na šećer i može se koristiti za sve, gde se obično korist šećer. Prah od ekstrakta stevije je više koncentrovan od šećera. Često se koristi u proporcijama 2:1 - šećer:stevija. Ako ste koristili 1 šolju šećera, onda ćete sada koristiti 1/2 šolje stevije.

Prah od ekstrakta stevije se može koristiti u napicima (vrućim ili hladnim) i namirnicama od žitarica.

Stevija u prahu se može koristiti umesto šećera i tokom pečenja. Kada pečete sa stevijom, treba da koristite 1/2 količine šećera, koji se obično koristi (pa čak i manje). To znači da treba dodati više brašna i tečnosti, kako biste nadoknadili razliku.

Pečenje sa stevijom

Kada ste početnik, onda je najbolje da tražite recepte koji se baziraju na steviji.

Iako stevija može da ima istu slatkoću kao šećer, ona se ne može karamelizovati. Tako da imajte u vidu da ne biste ostali razočarani.

Pročitajte sve deklaracije i izbegavajte dodatke. Veliki broj pakovanja sa stevijom sadrži dodatke - poput saharoze ili aspartama. Ovi dodaci obično budu veštački i (za razliku od čiste stevije) mogu da imaju negativan efekat na šećer u krvi.

Drugi način - Koristite sveže listove stevije

Koristite listove stevije da zasladite čaj. Ako možete doći do svežih listova stevije, možete da koristite sveže listove stevije kao zaslađivač. To vam pomaže da uklonite prisustvo dodataka i da uštedite pare. Da zasladite šolju vrućeg čaja, uzmite 1-4 šolje vaše biljke i stavite ih u vruću vodu sa kesicom čaja. Sklonite listova nakon nekoliko minuta.

Iako se u celom svetu koristi već hiljadama godina, nerafinisani list stevije nije odobren kao dodatak hrani od strane Agencije za kontrolu namirnica i lekova. Pre nego što koristite listove stevije u namirnicama ili napicima, najbolje je da se konsultujete sa lekarom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji