Kako da spremite vrganje

Stek sa vrganjem

Vrganji spadaju u jedne od najukusnijih pečuraka. Kako poznavaoci tvrde, one su na drugom mestu po ukusu i aromi nakon neprevaziđene vrste - tartufa. Vrganji iziskuju specijalnu pripremu, kako bi se njihova aroma osetila.

Miris vrganja se odlično kombinuje sa pečenom teletinom ili piletinom, ali i sa dinstanom zečetinom ili jagnjetinom. Da spremite ukusno jelo ili garnir od vrganja, uvek koristite samo sveže pečurke. Mlade pečurke, čija visina ne prelazi više od 7 cm, smatraju se najmekšim i najukusnijim.

Imajte u vidu da veće pečurke mogu imati i crve, pa zato svaku proveravajte. Čak i da pečurke imaju crve, možete ih ukloniti tako što ćete ukloniti dršku pečurke i potopite u je u mlaku slanu vodu na pola sata. Crvi će izaći na površinu vode.

Vrganji

Sveži vrgnji su čvrsti i imaju karakterističan zvuk kada se njihov šešir pritisne. Pre nego što spremite vrganje, operite ih u hladnoj vodi, zatim isecite donji deo drške, a krupnije pečurke isecite na komadiće. Potopite pečurke u slanu vodu na pola sata, ponovo ih operite i onda su spremne za kulinarsko remek-delo.

Veoma ukusni vrganji sa sosom od pavlake

Potrebni sastojci: 500 g vrganja, 4 kašike maslaca, 1 glavica luka, 200 ml pavlake, 1 kašika brašna, so i biber po želji, 100 g rendanog kačkavalja.

Vrganji sa pavlakom

Način pripreme: Pečurke operite i krupno isecite. Dinstajte 10 minnuta sa 2 kašike maslaca, dok ne otpuste sok. Ovaj sok sipajte u posebnu posudu, a pečurkama dodajte krupno iseckan luk i još 2 kašike maslaca. Sve dinstajte još 10 minuta.

Brašno pomešajte sa sokom od pečuraka i pavlakom i dobijenu smesu dodajte pečurkama. Dodajte so i biber, pa sve dinstajte 10 minuta. Sve isipajte u tau, preko posipajte kačkavalj i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Supa sa veganjima

Pikantna čorba sa vrganjima je veoma hranljiva i ukusna.

Potrebni sastojci: 400 g vrganja, 1 krupan patlidžan, 1 šargarepa, 1 koren peršuna, 1 glavica luka, 2 lovorova lista, so po želji, ulje za prženje, 1 ljuta paprika, 100 g kačkavalja.

Način pripreme: Pečurke operite i krupno isecite. Prelijte sa 2 l hladne vode, dodajte šargarepu i koren peršuna, luk, so i lovorov list.

Sve kuvajte 15 minuta. Bujon procedite, povrće izvadite, a pečurke stavite u posebnu posudu. Patlidžan isecite na krupne kockice i propržite. Dodajte pečurke i dinstajte 4 minuta.

Pečurke i patlidžan stavite u bujon i kuvajte 10 minuta. Ljutu papriku isecite na kolutiće i dodajte u čorbu. Kuvajte još 5 minuta i dodajte narendani kačkavalj. Sklonite sa vatre i servirajte jelo posipano peršunom.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: