Kukuruzno brašno

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
316814
Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno predstavlja namirnicu sitnog zrna koja se dobija od srednjeg sloja zrna kukuruza. Ima belu ili žućkastu boju, a ona zavisi od toga da li je brašno napravljeno od belog ili žutog kukuruza. Kukuruzno brašno je proizvod koji je deo kulinarstva raznih kuhinja. Dosta se koristi u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Evropi (Italiji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji, itd.), Africi i Istočnoj Aziji.

Sastav kukuruznog brašna

Kukuruzno brašno sadrži dosta korisnih materija. U njemu ima zasićenih masti, poluzasićenih i monozasićenih masti, vlakana, šećera, belančevina i drugih materija. Ono je izvor vitamina A, vitamina B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B4, vitamina B6, vitamina E i vitamina K. U sastav kukuruznog brašna ulaze i kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, selen, itd. U nekim vrstama kukuruznog brašna se može sresti i gluten, a u nekim ne, pa je to razlog zašto dodatno treba obratiti pažnju na deklaraciju proizvoda.

Odabir i čuvanje kukuruznog brašna

Na tržištu ima dosta vrsta oog brašna. Pre nego što ga kupite, obratite pažnju da li je pakovanje dobro zatvoreno. Pogledajte i rok trajanja kukuruznog brašna. Takođe, pogledajte da li je naznačen i proizvođač. Ako neka od ovih informacija nedostaje, nije preporučljivo da kupujete kukuruzno brašno.

Kačamak

Što se tiče čuvanja kukuruznog brašna, ono nije zahtevno i ne traži specijalne uslove. I za njega važi pravilo da se čuva na tamnom i suvom mestu. Pakovanja sa brašnom treba čuvati dobro zatvorena. Neke domaćice imaju običaj da ga sipaju u staklene tegle ili druge posude sa poklopcem i tako ga čuvaju. Na taj način je brašno u potpunosti zaštićeno od insekata i drugih štetočina.

Kukuruzno brašno u kulinarstvu

Kukuruzno brašno može u potpunosti zameniti pšenično. Ono je deo recepata za razna peciva, uključujući i hleb, palačinke, uštipke, pice, milibrote, gurabije, kolače, mafine, pogače, mekike, piroške, torte. Od kukuruznog brašna se prave i jela koja su tipična za balkansku kuhinju, a tako je - kačamak. Osim što se pravi kod nas, njega ima i u Bugarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj. Takođe je popularno i u Moldaviji, Jermeniji, Avganistanu, Indiji, pakistanu, itd.

Predlažemo vam recept za kačamak, koji će vam pomoći da bolje upoznate jelovnik naših predaka.

Potrebni sastojci: 1 litar vode, 1 šoljica kukuruznog brašna, 2 kašike maslinovog ulja, 3 kašike kravljeg maslaca, aleva paprika, so.

Način pripreme: Da biste napravli ukusan kačamak, potrebno vam je krupno mleveno kukuruzno brašno. U šerpu prvo stavite vodu i maslinovo ulje. Kada voda proključa, polako sipajte brašno, koje ste 5 minuta ranije pomešali sa malo vode. Kada stavite svu potrebnu količinu, počnite polako da mešate. Nakon 20 minuta mešanja, kačamak je gotov. Posle ga rasporedite u mokroj tepsiji i posipajte alevom paprikom.

Kačamak, ili kako se na rumunskom kaže - mamaliga, na jedan te isti način se pravi u svim delovima naše zemlje. Postoje razni načini pravljenja. Negde se, na primer, ne preliva kravljim maslacem, već svinjskom mašću ili kajmakom. Neki kulinari dodaju i jaje pri mešanju. Osim toga, može se pomešati i sa sirom, kačkavaljem, vurdom (sitnim sirom), mlevenim mesom ili svinjskim čvarcima. Narvno, kačamak se može začiniti i drugim začinima osim aleve paprike. Takođe se koristi biber, piskavica, čubar, lovorov list, bosiljak, mirođija, peršun. U nekim delovima naše zemlje se kačamak jede kao desert. Preliva se šećernom trskom ili cveklom.

Palenta

Koristi od kukuruznog brašna

Kukuruzno brašno ima dosta pozitivnih osobina. Jedna od njih je da u njegov sastav ne mora da bude uključen gluten. Takvo brašno posebno odgovara ljudima koji su netolerantni na gluten, a ne žele da isključe proizvode od testa iz ishrane. Kao što smo već pomenuli, u kukuruznom brašnu ima gvožđa, a ono je odgovorno za dobar imuni sistem.

Zahvaljujući kukuruznom brašnu u našoj ishrani, mi pojačavamo unos veoma važnih vitamina, kontrolišemo nivo holesterola i šećera u krvi i štitimo se od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Kukuruzno brašno sadrži veliku količinu vlakana, što doprinosi da se organizam brzo zasiti tokom jela. Konzumacija ovog bašna povoljno deluje i na sistem za varenje, pa pritom pomaže i kod oslobađanja od suvišnih kilograma.

Narodna medicina i kukuruzno brašno

Na žalost, visok krvni pritisak je problem sa kojim se ljudi susreću u sve mlađem uzrastu. Ako je i kod vas hipertonija problem, možete da norrmalizujete krvni pritisak uz pomoć kukuruznog brašna. Prema narodnom receptu, treba da pomešate jednu kašiku kukuruznog brašna sa 100 grama vode. Rastvor pripremite uveče i ujutru ga konzumirajte na prazan stomak.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest