Postoji i drugi način da se pripremaju tikvice, da se ne prže, a da ukus bude kao da su pržene. Recept, koji ćete pročitati će vam sačuvati vreme, a i mnogo je zdraviji.
Potrevbni sastojci: sveže tikvice, belo brašno, ulje ili maslinovo ulje i papir za pečenje, koji će vam uštedeti vreme umesto da perete pleh.
Priprema:
Tikvice sečemo na krugove ili štapiće, uvaljamo u brašno i poređamo u pleh, da se preklapaju, prelivamo mašću i pečemo.
Po želji pripremamo mlečni sos sa belim lukom.
Evo i jednog recepta za hrskave tikvice sa dve vrste brašna /gornja slika/.
Potrebni sastojci: tikvice - 1 komad, jaja - 1 komad, so - po ukusu, brašno - 1/2 šolje, belo, kukuruzno brašno - 1/2 šolje, biber po želji, ulje - za posiapnje, prezle ili kukuruzni griz - 2-3 supene kašike.
Priprema:
Tikvice isečemo na štapiće, svaki potopimo u belo brašno, posle u umućeno jaje i na kraju u smesu od griza i kukuruznog brašna. Poređamo na papir i prelivamo uljem. Pečemo u ugrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnu boju.
Sos pripremamo tako što pomešamo kiselo mleko /oko 1 šolje/, izgnječen beli luk i kašičicu majoneza po izboru, so po ukusu.
Sigurno ćete ih peći na ovaj način, i nećet visiti pored ringle. Probajte ovu zdravu varijantu i iznenadiće vas ukus.
Komentari