Šnjur

Prženi šnjur

Šnjur /Trachurus/ je riba grabljivica, koja živi u slanim vodama i obično se kreće u jatima. Pripada porodici Carangidae. Može se naći u Tihom, Atlantskom i Indijskom okeanu, kao i u njihovim morima. Šnjur se odlikuje velikom glavom.

Gornji deo trupa je sive i zelenkaste, a donji bele ili srebrnaste boje. Ono što je interesantno kod šnjura je da ima tamnu fleku na škržnom poklopcu. Šnjur može da naraste do 40 cm u dužini. Težina im može dostići i do pola kilograma. Naravno, u nekim slučajevima su se lovili i teži primerci.

Vrste šnjura

U rodu Trachurus ima više od 15 vrsta šnjura. Crnomorski šnjur /Trachurus mediterraneus ponticus/ ima modrozelenu boju gornjeg dela, koji je na mestima plav. Bočne strane ribe su sivkaste, a stomak je između srebrne i bele boje. Crnomorski šnjur ima specifičnu ljušturu, dobro poređane u vidljivoj liniju.

Ima dosta veliku glavu i oči. Odlikuje se jakom čeljusti i sitnim zubima. Obično je crnomorski šnjur dugačak ne više od dvadesetak centimetara. Dostiže težinu ne više od 100 g.

Sušenj šnjur

Uobičajeno ponašanje šnjura

Šnjur je riba koja živi u jatima. Primerci koji su skromnijih razmera se hrane zooplanktonom, a krupniji napadaju sitne ribe. Jedu i zglavkare. Šnjur voli tople vode, i zbog toga se, sa smanjenjem temperatura, seli u delove, u kojima će provesti zimske mesece. U nekim slučajevima, kada je zima toplija, on ostaje tamo gde se nalazi, ali ako temperatura odjednom drastično padne, on ne može da preživi.

Veće temperature su trenutak za razmnožavanje. Mresti se u periodu od maja do avgusta, na rastojanju od 10 do 30 km od obale, a temperatura vode treba da bude između 16 i 26 stepeni. Poslednjih dana septembra, jato se ponovo skuplja za još jednu migraciju. Šnjur živi dosta dugo. Neke vrste uspevaju da prežive i do 15 godina.

Ulov šnjura

Ova vrsta ribe ima veliku značaj. Iskusni ribari se pripremaju za lov u drugom delu meseca maja, kada se približava obali zbog mrestenja. Lovi se na udicu, a tokom avgusta i septembra na varalicu, i lov se ostvaruje sa obale.

Stajski i morski crvi, kao i škampi su odličan mamac za šnjur. Ređe se koriste komadići ribe ili školjke. Kada šnjur zagrize mamac, to se odmah može primetiti, zbog njegovih oštrih pokreta. Ova vrsta ribe je jako plašljiva, pa se, čim zagrize mamac, treba izvaditi što je pre moguće, jer postoji opasnost da uplaši i druge članove jata.

Čišćenje šnjura

Prvi korak je dobro pranje šnjura hladnom vodom. Šnjur je sitna riba, tako da se onim ribama, koje su vrlo sitne, skida samo glava, i ne otvara stomak. Krupnije ribe se liste od ljušture, vrlo pažljivo, jer mogu da nanesu povrede. Skida se glava, a zajedno sa njom se vade i unutrašnjosti. Nakon toga se riba još jednom pere i suši. Očišćena i osušena riba se može posoliti, i onda se može preći na njenu dalju obradu.

Šnjur u kulinarstvu

Pečeni šnjur

Šnjur je pravi dar mora. Meso je apetitno i liči na meso skuše. Riba je pogodna kako za stavljanje u različite specijalitete, tako i za konzerviranje. Uprkos tome, gastronomi tvrde da je ukusnija kada se prži, i da nije neophodno koristiti je u specijalitetima.

U svakom slučaju, miris šnjura koji se priprema je neopisiv, posebno ako njegovo mekano meso začinite biberom, belim lukom, peršunom i mirođijom. Ribu možete garnirati proizvodima po izboru, a prilog od povrća najbolje dopunjuje njen ukus. Odlično se kombinuje sa crnim vinom.

Koristi od šnjura

Šnjur je ne samo ukusan prehrambeni proizvod, već je i dragocen izvor značajnih sastojaka. Od njega možemo dobiti kalcijum, bakar, mangan, jod, fosfor, kobalt, gvožđe, natrijum, kalijum, omega-3 masne kiselina i dr. Pomaže kardiovaskularni sistem i funkciju srca. Osim toga, poboljšava rad štitne žlezde.

Koristi od mesa šnjura se ne zaustavljaju ovde. Redovna konzumacija ribe doprinosi stabilizaciji nivoa hemoglobina u krvi, a isto tako i za jačanje imuniteta. Preporučuje se kod umnog i fizičkog umora, kod nedostatka energije, malaksalosti i nervoze.

Druga pozitivna crta šnjura je da on spada u posne ribe, tj. ribe koje sadrže do 5% masti, što ga čini odgovarajućim za ljude koji su na dijeti, a i za one, koji imaju poremećaj metabolizma.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas