Ulje Slačice

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2k
Ulje slačice

Ulje slačice je specifična masnoća, koja se dobija presovanjem semenki slačice. Veoma uspešno se koristi u kulinarstvu, a u isto vreme je veoma korisno za zdravlje.

Istočna medicina, ajurveda, koristi ulje slačice ajviše za tradicionalnu masažu, a prema nekim podacima, ovo ulje se koristi još od davnina.

Indijci koriste ulje slačice već 4000 godina, budući da su još tada ustanovili da je ono veoma korisno po celokupno zdravlje, kao i zdravlje kože i kose.

Sastav ulja slačice

Ulje slačice je veoma koristan proizvod za zdravlje, budući da je veoma bogato korisnim materijama i vitaminima. Ovo ulje sadrži vitamine B grupe, proteine, vitamin A, beta karoten, omega-3 i omega-6 masne kiseline, vitamin E, kalcijum, gvožđe, fosfor, kalijum, natrijum, magnezijum, mangan.

Odabir i čuvanje ulja slačice

Ulje slačice se može kupiti u specijalizovanim radnjama i bio prodavnicama. Trebalo bi da se čuva na prohladnom i tamnom mestu, daleko od sunčeve svetlosti. Može se čuvati do dve godine, a da pritom ne promeni svoj ukus.

Ulje slačice u kulinarstvu

Ulje slačice ima široku primenu u kulinarstvu. Ono se odlično slaže sa svežim povrćem, pa ga to čini odličnim začinom za salate od povrća.

Ukus ovog ulja se odlično slaže i sa kuvanim krompirom. Ono se može koristiti za prženje umesto suncokretovog ulja, posebno kada se prži krompir, meso, riba, pa čak i palačinke, koje ovo ulje čini neverovatno ukusnim.

Slačica

Ulje slačice se može tokom pečenja dodati i proizvodima od testa, a ono će im dati zlatnu boju, lepu aromu, kao i mekoću. Ulje slačice se koristi kod konzerviranja, pa se tokom spremanja zimnice u teglama može veoma uspešno koristiti.

Ulje slačice se od drugih biljnih ulja razlikuje po svojoj sposobnosti da njegove materije mogu trajati dugo, jer je veoma otporno na oksidaciju. Može se kombinovati i sa drugim biljnim uljima.

Koristi od ulja slačice

Zahvaljujući svom bogatom sadržaju, korisnim materijama i vitaminima, ulje slačice je veoma zdravo. Ono ima odlična antibakterijska i antigljivična svojstva. Uspešno se bori protiv mikroba, a ako se koristi za unutrašnju upotrebu, onda pomaže kod bakterijskih infekcija u sistemu za varenje i izlučivanje. Kada se koristi spolja, pomaže kod kožnih infekcija. Takođe, može se koristiti kod prehlade i kašlja.

Ulje slačice ima odlična antigljivična svojstva, pa ga to čini odličnim sredstvom za lečenje infekcija kože, koje su posledica prisustva gljivica i bakterija.

Ulje slačice je prirodni stimulans, što znači da njegova konzumacija povećava apetit. Ono podstiče lučenje sokova za varenje, pa ga to čini odličnom namirnicom za osobe koje nemaju apetit.

Kao stimulans, ulje slačice ne deluje samo na varenje hrane, već i na cirkulaciju i sistem za izlučivanje. Ono podstiče prirodnu sekreciju želudačnog soka i žuči iz pankreasa i jetre.

Ulje slačice podstiče rad znojnih žlezda, pa na taj način snižava telesnu temperaturu. Masaža sa ovim uljem poboljšava cirkulaciju.

Ulje slačice je efikasno sredstvo u lečenju napada astme i potpomaže iskašljavanje. Magnezijum u ovom ulju pomaže da se eliminiše sekret iz nosa i grudi. Za vreme napada astme se preporučuje masaža grudi ovim uljem, a to će potmoći dotok vazduha.

Ulje od slačice

Ovo ulje je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, pa ga to čini odličnom namirnicom koja pomaže u borbi sa kardiovaskularnim oboljenjima, jer povećava nivo dobrog holesterola, a samim tim smanjuje nivo lošeg.

Ulju slačice se pripisuju i antikancerogena svojstva, upravo zahvaljujući sastojku glikozinolatu, koji je poznat po tome da sprečava pojavu raka.

Druga važna upotreba ulja slačice je ta da se ono koristi za masažu i na taj način ublažava reumatoidni artritis i bolove u leđima. Masaža sa ovim uljem poboljšava cirkulaciju, čisti telo od toksina i eliminiše suvišne količine vode, a u isto vreme deluje opuštajuće, tonizira kožu i poboljšava njeno zdravlje.

Nega sa uljem slačice

Ulje slačice je odlično za negu suve i oštećene kose. Ono može da pronikne duboko u vlas kose, pa je ne hidratira samo, već deluje dubinski. To ubrzava njen rast, daje kosi gustinu i jača je i usporava proces sedenja.

Ovo ulje je korisno kod suve kože glave, svraba i peruti. Kosa ulje slačice u potpunosti usvaja, za razliku od drugih ulja, koja samo prekrivaju vlasi i zapušavaju folikule, pa to dovodi do dodatnog oštećenja.

Štetnost ulja slačice

Ulje slačice se ne preporučuje bebama i deci, jer može izazvati iritacije kože i alergijske reakcije.

Ne bi trebalo da ga konzumiraju ni osobe koje imaju enterokolitis, čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili koji imaju gastritis. Kada se koristi za masažu, može izazvati iritaciju osetljive kože.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas