Salicilna Kiselina

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina /salicylic acid/, je supstanca, prvi put dobijena iz kore bele vrbe i listova zimzelene biljke gaulterije. Danas se ova kiselina dobija sintetičkim putem. Dermatolozi sve češće pominju ovu kiselinu, jer se pokazalo da ima odlično antiseptičko dejstvo i pomaže u čišćenju gornjeg sloja kože.

Ova kiselina je bezbojna materija slatkog ukusa. Dobro se rastvara u vrućoj vodi. Salicilna kiselina pripada grupi lekova koji nose naziv - keratolitici.

Odabir i čuvanje salicilne kiseline

Salicilna kiselina se može naći u raznim oblicima - u obliku gelova, krema, šampona, rastvorima za lokalnu upotrebu, itd.

Njena koncetracija u pojedinim preparatima varira između 0.5 - 2%. Salicilna kiselina se može kupiti i u vidu belog praha, a pakovanje košta oko 130 dinara.

Salicil

Upotreba salicilne kiseline

Salicilna kiselina se često koristi za proizvodnju gelova za tuširanje, tonika, pene za čišćenje lica, eksifolianata. Dosta se koristi i protiv znojenja i u preparatima protiv peruti.

Najpoznatija upotreba salicilne kiseline je ta što se koristi kao materijal za proizvodnju aspirina. Druga najpoznatija upotreba ove kiseline jeste konzerviranje.

Dozvoljeno je i da se male količine ove kiseline dodaju džemovima, želeima, marmeladama i povrću, jer ih štiti od buđanja.

Salicilna kiselina u kozmetici

Salicilna kiselina se koristi u lečenju psorijaze, virusnih bradavica, akni, ihtioze, atopijskog i seborejučnog dermatitisa. Ova kiselina ima jako keratolitično dubinsko dejstvo na površinski sloj kože, jer prouzrokuje perutanje. Potpomaže pravilnu keratinizaciju. Povećava hidrataciju, redukujući pH vrednosti.

Salicilna kiselina pripada beta hidroksilnim kiselinama i jedina je iz te grupe, koja ima široku primenu u kozmetici. Dobro se rastvara u mastima, pa zbog toga ima i sposobnost da prolazi kroz masne slojeve i da duboko prodire u kožu, a takođe ima i dobar eksfolirajući efekat. Ova njena osobina je od velikog značaja u lečenju akni.

Salicilna kiselina čisti kožu od prljavština, sužava pore i na taj način sprečava povaju bubuljica. Kozmetika sa salicilnom kiselinom se može koristiti u nezi masne, suve i mešovite kože.

Marmelade

Da biste imali bolji efekat, prethodno treba obratiti pažnju na koncentraciju salicilne kiseline u određenom proizvodu. Najbolje se eksfolira površinski sloj kože, kada se koristi proizvod koji sadrži 1 - 2% salicilne kiseline.

Uloga salicilne kiseline u kozmetičkim preparatima jeste da reguliše obnavljanje ćelija kože i da ukanja nepotrebni sloj sa epidermisa. Ona deluje antibakterijski i antiupalno, leči upale i ubrzava proces uklanjanja bubuljica. Ima antigljivično i bakteriostatično dejstvo, kao i blagi efekat dezodoransa.

Osobe sa suvom kožom ne bi trebalo da koriste preparate sa salicilnom kiselinom više od šest meseci. Nakon tog perioda bi trebalo da se napravi pauza od najmanje 3 meseca.

Salicilna kiselina se koristi i za uklanjanje kurjih očiju i sličnih problema kod odraslih.

Štetnost salicilne kiseline

Salicilna kiselina može izazvati alergijske reakcije. Osobe koje su osetljive na salicil /aspirin/ takođe ne bi trebalo da koriste salicilnu kiselinu. To se odnosi i na trudnice i dojilje. U periodu kada se koristi salicilna kiselina ne bi trebalo ići u solarijum.

Salicilna kiselina ne bi trebalo da se koristi kada je koža povređena ili upaljena. Nije poznato koje su reakcije. Neželjene posledice salicilne kiseline mogu biti i iritacija, nelagodnost i kontaktni dermatitis.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas