Đavolja kandža

Đavolja kandža
Fotografija: Fine Art America

Đavolja kandža /Harpagophytum procumbens/ je naziv za egzotičnu biljku koja dolazi iz Južne Afrike i ostrva Madagaskar. Poznata je još i kao harpagofitum. U zemljama gde se govori engleski jezik se ova biljka naziva Devils claw.

Ova biljka ima neobičan izgled, ali njena delotvornost kod raznih bolesti jeste neprevaziđena i tako ona stiče svetsku popularnost. Đavolja kandža pripada porodici Pedaliaceae /Susam/, gde spada i susam, koji nam je dobro poznat.

Ova južnoafrička biljka ima puzeću stabiljku, koja može dostići do 60 cm. Korenski sistem Harpagophytum procumbens je dobro oformljen, a može ići duboko u zemlju do 2 metra. Ova biljka ima jedan glavni koren i nekoliko sporednih. Zanimljivo je da glavni koren ima izrasline koje imaju oblik grudvi.

Listovi đavolje kandže su veliki, sastoje se iz pet delova, zelene su boje, a prekriveni su beličastom mrežicom. Listovi su raspoređeni jedni naspram drugih. Cvetovi đavolje kandže su prošarani žutom, roze i belom bojom. Obično se ovi sitni cvetovi mogu videti u periodu od novembra do aprila.

Plodovi Harpagophytum procumbens su čvrste i tvrde mahune. Uvijene su, tako da podsećaju na kandžu. Obično ovakvo formiranje plodova počinje u januaru. U mahunama počinje da se rađaju semenke. One su blago izdužene i imaju crnu ili braon boju.

Đavolja kandža se uspešno razvija na mestima gde je klima suva. Pored Južne Afrike i Madagaskara, ova biljka se može naći i u Kalahariju, Južnoj Bocvani i Namibiji.

Istorija đavolje kandže

Đavolja kandža
Fotografija: SiriusblackOrg

Đavolja kandža je već vekovima poznata meštanima Južne Afrike. Ova biljka je dobila naziv zbog čudnog oblika mahuna koje ima, a koji podseća na kandžu.

Godinama su plemena koristila korenje ove biljke u lekovite svrhe. Verovali su da ima blagotvorno dejstvo kod oboljenja jetre, malarije, groznice i raznih kožnih problema.

U Evropi je ova biljka postala popularna tek odnedavno. Popularnost đavolje kandže raste kada je počela da se predlaže na tržištu Nemačke u prošlom veku.

Nakon druge polovine 19. veka se potražnja za Harpagophytum procumbens znatno povećala, a danas je đavolja kandža jedna od najpopularnijih biljaka.

Sastav đavolje kandže

Kao što smo već spomenuli, đavolja kandža je medicinska biljka, koja čini čuda zahvaljujući svom bogatom hemijskom sastavu. Naučnici su u ovoj biljci otkrili flavonoide poput luteoluna i kemferola.

Ispitivanja su pokazala da đavolja kandža sadrži prokumbozid, harpagidi, prokumid i harpagozid, Ova biljka je izvor kalcijuma, aliminijuma, cinka, magnezijuma, selena, pojedinih gorkih materija, itd.

Koristi od đavolje kandže

Đavolja kandža je veoma cenjena zbog svojih lekovitih moći. Ova biljka se u farmaciji koristi u proizvodnji gelova, krema, tinktura, kapsula i drugih preparata, koji se mogu naći u dosta naših apoteka. Biljka, kao i proizvodi koji se proizvode od nje, deluje umirujuće, diuretsko, antiupalno i antireumatsko.

Brojna ispitivanja su pokazala da je đavolja kandža veoma efiksna kod bolova u leđima, kao i u onima u kolenima. Preporučuje se i kod išijasa. Redvono konzumiranje đavolje kandže pomaže da se mišići opuste i da što brže neprijatan osećaj nestane.

Pokazalo se i da je Harpagophytum procumbens je odličan saveznik u borbi sa gihtom, reumatoidnim artritisom i osteoartritisom. Moćno antiupalno dejstvo ove biljke pomaže u eliminisanju napetosti, a olakšanje odmah dolazi.

Đavolja kandža je jedno od sredstava koje se preporučuje kod nedostatka apetita. Specijalisti tvrde da ova biljka osim što otvara apetit, ona poboljšava i varenje.

Sa druge strane se smatra da ona pomaže i kod snižavanja visokog holetserola, normalizuje krvni pritisak i štiti od bolesti srca. Đavolja kandža se koristi i u lečenju rana, čireva i drugih kožnih problema.

Narodna medicina i đavolja kandža

Čaj od đavolje kandže

Čaj od đavolje kandže se preporučuje kod dijabetesa, bubrežnih bolesti, problema sa mokraćnim putevima i žuči. Ova biljka blagotvorno deluje ako želite da vratite pokretljivost zglobova i smanjuje osećaj ukočenosti kičme i nogu.

Da napravite čaj od đavolje kandže, potrebne su vam dve kašičice osušene biljke. Isipajte biljku u 300 ml proključale vode i neka tako prenoći. Ukutru procedite čaj i podelite na tri ednaka dela, pa uzimajte tokom dana, 30 minuta pre obroka.

Štetnost đavolje kandže

Iako ima dosta koristi po zdravlje čoveka, đavolja kandža može biti i štetna. Zato bi trebalo da se koristi samo usled konsultacije sa lekarom. U slučaju da konzumirate biljku, možete primetiti neželjene reakcije poput dijareje, promene ukusa, mučnine, povraćanje, bolove u stomaku, glavobolju, itd.

Đavolju kandžu ne bi trebalo da konzumiraju trudnice, kao i deca ispod 6 godina. Ova biljka se ne preporučuje ni osobama koje imaju gastritis i čir. Trebalo bi imati u vidu da nakon konzumacije biljke se mogu javiti alergijske reakcije.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas