Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta znači hladno dimljeno?Inače, hladno dimljeni proizvodi su uvek bili ocenjeni nešto više od toplo dimljenih proizvoda, što je takođe posledica složenosti prve metode....
24. nov.
Šta koje E znači i koliko je opasnoU galeriji iznad ćete naći veliki broj aditiva i šta oni znače, po grupama.
Čitajte etikete i procenite da li neki aditiv može biti potencijalno opasnan po vaše zdravlje i naročito zdravlje vaše dece....
17. avgust
Toplo ledeno (za troje)Dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, dok ne pobele.
Dodajte izrendanu koru od limuna i sok.
Rastopite želatin u navedenoj količini vode.
Posebno umutite belanca na sneg.
Pomešajte žumanca i belanca, pažljivo...
20. jul
Šta znači toping?Često možete da čujete da se neki desert poslužuje sa ukusnim topingom od čokolade ili da će brokoli i krompir sa čedrom biti još neodoljiviji, ako se posluže sa topingom od pavlake. Ali, šta je to toping, kada se i gde...
05. januar
Šta znači sotiranjeSotiranje na francuskom znači skakati, zbog pokreta, koji se dobija dok se sotira. Sotiranje je tehnika pripreme hrane, kod koje se koristi mala količina masti, ali temperatura ringle treba da bude mnogo visoka....
25. mart
Toplo predjelo od punjenog paradajzaOperemo paradajz. Odsečemo poklopce i sklanjamo im mesnati deo. Da bi tako ofromljene čaše stajale ispravljene, odozdo blago isečemo i zaravnamo. Šargarepu ljuštimo i rendamo na krupno rende.
Pečurke očistimo, peremo i...
23. nov.
Šta znači suvo vino?Sigurno se mnogi od vas pitaju šta je to takozvano suvo vino. U ovom savetu ćete saznati sve što treba da znate o ovoj vrsti vina.
Suvo vino označava vino koje ne sadrži ostatak šećera. Kada vinari prave takvo vino,...
29. nov.
Šta znači ako štucamo?Međutim, šta znači ako štucamo i koji bi mogli biti razlozi za to, saznaćemo u narednim redovima. U suštini, prema popularnom verovanju, kada osoba štuca to znači da neko priča o njoj....
25. okt.
Šta znači pasterizovano mleko?Prodavnice su pune raznih vrsta mleka: u plastičnim i staklenim flašama, u mekim kesama, možete ga kupiti čak i na uličnim automatima. Neko mleko se čuva tri dana, neko nedelju, neko i deset, a dešava se da rok trajanja mleka...
22. okt.
Šta znači Al dente?Da li vam se desilo da vas u restoranu ili hotelu pitaju da li volite da vaša testenina bude Al dente, a da vi nemate pojma šta to tačno znači?...
03. feb.
Toplo meze od pilećih kožica i prazilukaMnogo ljudi jede pileće kožice, ali samo ako su prepečene ili prepržene. U kuvanim jelima i supama sa piletinom se one obično prethodno sklanjaju.
Potrebne su nam kožice jednog, prethodno kuvanog celog pileta.
U tuganju...
18. jul
Toplo predjelo sa škampima, pečurkama i tikvicama1. Pripremite sve sastojke, tako što oljuštite škampe, šunku isečete na tanke parčiće, tikvicu - na komadiće, beli luk - na krupne parčiće, a pečurke na kriške.
2. U dubokom tiganju ili voku zagrejte maslinovo ulje sa...
14. nov.
Šta znači oklopljena (bronirana) kafa?Za ljubitelje kafe, ispostavlja se da je ona savršen početak dana. Međutim, nije slučajno što se konzumira ujutru pre doručka. Stimuliše metabolizam i poboljšava nivo energije u telu.
Postoje različiti recepti i opcije...
30. april
Šta znači maslinovo ulje Pomače?Neki ljudi ga više vole jer ima veoma visoku tačku dimljena od 240 stepeni, što ga čini posebno pogodnim za prženje....
27. okt.
Šta to znači duga kafa?Lungo (od italijanskog - dugačko), je kafa, pripremljena uz pomoć aparata za espreso, a kod nas je zovu duga kafa ili produžena kafa. Vreme za pripremu produžene kafe zavisi od nekoliko elemenata i to:
- Vrste zrna kafe...
06. maj
Ukusno toplo jelo sa slaninom, mlevenim mesom i pasuljemUkusno toplo jelo sa slaninom, mlevenim mesom i pasuljem je spremno....
01. avgust
1
Šta znači da se sos redukuje?Ali, šta znači da se redukuje jedan sos?
Zgušnjavanje tečnosti kroz isparavanje dela te iste tečnosti se naziva redukcija....
01. maj
Šta znači tornirano povrće i krompir?Sam naziv torniranje znači ovalno oblikovani po dužini, a njihova veličina je prihvaćena da bude otprilike 3 centimetra....
08. januar
Dimljena slaninaDok je još topla, nakon dimljenja, utrljajte alevu papriku u nju. Gotova slanina se čuva na hladnom i provetrivom mestu....
04. mart
Dimljena skušaOčistite glave i creva skuše. Razdvojite je malo i sa zadnje strane i dodajte morsku so unutra.
Stavite skušu u velike kese napunjene morskom solju i ostavite da odstoji 5-6 dana (ili više) u frižideru.
Skuša se zatim...
22. nov.
Dimljeno meso sa belim sosomDimljeno meso se seče na šnicle. Dodaje se. Neprestano se meše.
Dimljeno meso sa belim sosom se ostavlja da malo ključa nekoliko minutica na slabijoj vatri i raspoređuje se u porcije.
Navalite!...
22. april
Marinirana dimljena šniclaIsečemo dimljeni vrat na šnicle debljine 1.5 cm i natrljamo sa obe strane čenom belog luka.
Pomešamo balsamiko sa soja sosom i namažemo šnicle sa obe strane....
04. jul
Dimljeni svinjski jezikKada je dimljeni svinjski jezik gotov, tanko ga naseckamo i posipamo po želji piskavicom....
27. feb.
Domaće dimljene sardineNaše dimljene sardine se neće termički obrađivati - zato ih očistite što je moguće bolje. Najbolje bi bilo uz pomoć obične pincete. Sa njom izvadite koštice....
03. avgust